eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Élvezze az életet, ha nem akar korán meghalni!

Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy nincs értelme élni, nagyobb valószínűséggel halnak meg éveken belül, mint azok, akik élvezik az életet - erre a megállapításra jutottak japán kutatók. Az életüket nem élvezők korai halálának az oka leggyakrabban szív- és érrendszeri betegség, vagy öngyilkosság.

A japán kutatók vizsgálata volt az eddigi legszélesebb körű annak kiderítésére, hogyan hat az "ikigai", magyarul az életöröm és az élet élvezete a halálozás veszélyére. A kutatást a szendaji Tohoku Orvosegyetem munkatársai végezték Szone Tosimasza vezetésével.

A kutatók 43.391, 40 és 79 év közötti ember életét követték figyelemmel hét éven keresztül. A vizsgálati alanyok között voltak nők és férfiak vegyesen; valamennyien Japán Ohszaki régiójában élnek.

A vizsgálat ideje alatt közülük 3.048-an haltak meg.

A kutatók mindenkinek azt a kérdést tették fel, hogy élvezik-e az életet, szeretnek-e élni, látják-e ennek értelmét? A megkérdezettek 59 százaléka válaszolt igennel, 36,4 százalék nem tudta megmondani biztosan, míg 4,6 százalék felelt egyértelmű nemmel.

Az utóbbi csoportba tartozók között több volt az egyedülálló és a munkanélküli, alacsonyabb volt a végzettségük, rosszabb az egészségi állapotuk, stresszesebb az életmódjuk, és több fizikai fájdalmat éreztek.

A kutatók természetesen ezeket a tényeket figyelembe vették a statisztikai számításnál, de még így is az lett a végeredmény, hogy az életet nem élvezők 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg néhány éven belül, mint a többiek.

A körükben hatvan százalékkal nagyobb a halálos szív- és érrendszeri betegség (elsősorban a fatális agyvérzés) veszélye, annak pedig 90 százalékkal nagyobb a veszélye, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×