eur:
389.28
usd:
361.42
bux:
68433.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Azt hiszem, egy második világháborús halott lóg a fán" - képpel

Expedíciót szervez az ausztrál védelmi minisztérium Pápua Új-Guinea egyik eldugott vidékére, ahol egy kiránduló egy második világháborúban elesett pilóta földi maradványait vélte felfedezni egy fán.

Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben szinte másról sem hallani mostanában, mint az állítólagos második világháborús holttestről, amelyet a sziget egyik világtól elzárt szögletében, az úgynevezett Kokoda ösvényen vélt felfedezni egy természetjáró.

Nem lenne egyébként meglepő, ha valóban egy hat évtizede halott pilóta maradványait fedezte volna fel, a környéken ugyanis 1942-43-ban stratégiailag kulcsfontosságú csaták zajlotta, a Kokoda ösvényt övező hegyek a mai napig tele vannak rozsdás fegyverekkel, gránátokkal és ágyúlövedékekkel.

Több száz ausztrál vesztette életét a Port Moresbyt megszerezni próbáló japán csapatokkal vívott harcban - az ellenség veszteségei azonban ennél sokkal nagyobbak voltak. A japánok valószínűleg azért akarták elfoglalni a várost, hogy innen indítsanak támadást Ausztrália ellen.

Az állítólagos holttestet augusztus 28-án fedezte fel egy 19 turistáskodó ausztrál rendőrtisztből álló csapat egyik tagja. A magát csak Johnként azonosító férfi egy virágot akart lefényképezni a fatörzsön, amikor valami furcsát vett észre.

"Ha az ember ilyen nehéz terepen kirándul, ritkán néz felfelé. A Kokoda ösvény a világ egyik legrögösebb, legnehezebb terepe, az út nagyon csúszós és sáros, a lábunk elé kellett néznünk" - mesélte a csapatot vezető David Collins.

Az összes rendőr összeszaladt John felfedezésének hírére, de - bár ez a szakmájuk - a számukra sem volt egyértelmű, hogy valóban egy holttestet látnak, amely ráadásul igen magasan - 12-14 méterre a földtől - lóg a fán.

Az ausztrál védelmi minisztérium expedíciót meneszt majd a helyszínre, hogy kiderítse, mi az igazság a holttest körül. Kérdés az is, hogyan maradhatott meg egyáltalán - majdnem - felismerhető állapotban. Ennek valószínűleg a nagy magasság az oka (a terület 2200 méterrel a tengerszint fölött található), és valószínűleg segített a test megőrzésében, hogy azt teljesen benőtte a moha.

Érdekes az is, hogy vajon milyen nemzetiségű a pilóta - ausztrál, japán, vagy amerikai; mindhárom nemzet tart számon eltűnteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×