eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Betiltották a kopogó cipősarkat

Betiltották a fénylő ajakrúzst és a magas sarkú cipőt az egyik malajziai városban. Muszlim nő a munkahelyen ilyesmit nem viselhet.

Kelantan állam fővárosában, Kota Bharuban ezentúl nem viselhetnek a nők a munkahelyen fénylő ajakrúzst és zajos, magas sarkú cipőt - ezek ugyanis nem felelnek meg a hivatalosan megszabott öltözködési előírásoknak.

A kormányzati indoklás szerint a döntéssel a nőket akarják védelmezni az olyan incidensek ellen, mint a szexuális erőszak és a tiltott nemi aktus.

A magas cipősarok azonban csak akkor tilalmas, ha "kopogó hangot ad" - vagyis a gumisarok megengedett, akármilyen méretű.

A szabályok szerint a kendőnek fednie kell a mellkast is, és nem készülhet átlátszó anyagból. Aki megsérti a szabályokat, az 500 ringgites (23 ezer forintos) pénzbírsággal sújtható.

Kelantan Malajzia legkonzervatívabb állama, ahol a muszlim vallású malájok vannak többségben, bár jelentős kínai és indiai népessége is van. Korábban már törvényben szabályozták, hogy a nőknek és a férfiaknak külön sorba kell állniuk a boltokban, és eddig is pénzbüntetés járt a hiányos öltözékért.

Az utóbbi években azonban enyhülni látszott a szigor, a kormányzat ugyanis igyekezett csökkenteni keményvonalas hírét és megnyerni a fiatal szavazókat.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×