eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tönkreteszi gyereke egészségét a stresszes szülő

Nem csupán magukat, hanem a gyerekeiket is komoly egészségügyi veszélynek teszik ki a stresszes szülők. Az állapot ugyanis a felnőtteket és a velük élő gyerekeket is hajlamosabbá teszi a betegségekre.

Az aggódó, illetve depressziós szülők gyerekei között az átlagnál több a beteges - állapították meg a Rochesteri Egyetem kutatói. A stressz és az immunrendszer működése között ugyanis egyértelmű kapcsolat mutatható ki a gyerekeknél.

Azt is hozzátették azonban, hogy a gyerekek igen rugalmasak, ezért az egyébként is stresszes szülőknek nem érdemes még inkább aggódniuk a kutatás eredménye miatt.

Azt már régóta tudjuk, hogy a stressz változást okoz az immunrendszerben, ettől az érintett hajlamosabbá válik a fertőzésre és egyéb betegségre. Azt azonban először sikerült kimutatni, hogy ez a hatás átadódik a szülőtől a gyerekeknek - írták a kutatók a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban.

A Mary Caserta vezette kutatócsoport 169 gyerek szüleit vizsgálta három éven keresztül. Feljegyezték a gyerekek összes betegségét, majd a szülőket hathónapos pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Kiderült, hogy jelentősen betegesebbek a stresszes szülők gyerekei. Megmérték a gyerekek vérében az immunsejtek számát, és megállapították, hogy a stresszes szülők csemetéinél a szint megemelkedett.

A stressz és az egészségi állapot összefüggésével foglalkozó David Jessop szerint további, hosszú távú kutatások szükségesek annak megállapítására, milyen azonnali közvetlen hatással jár a stressz, és milyen gyorsan gyógyulnak meg a gyerekek, ha a szülők nyugodtabb periódust élnek át.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×