eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Híres felfedezők pingvinjeit találták meg

A Cambridge-i Egyetem alagsorában megtalálták Scott kapitány és felfedezőtársa, Sir Ernest Shackleton egy-egy pingvint ábrázoló rajzát, amelyet azután készítettek, hogy hazatértek első antarktiszi felfedezőútjukról.

A felbecsülhetetlen értékű rajzokat valamikor 1904 és 1909 között készítette a két felfedező, amikor az útjukon szerzett tapasztalatokról számoltak be. Az alkotók aláírásával ellátott rajzokat egy szeméthalom közepén találták meg az egyetem Scott Sarkkutató Intézetében.

Huw Lewis-Jones művészettörténész azt mondta: sokszor hasonlítják össze Scott és Shackleton felfedezéseit és vezetői képességeit, most már - "némi mosollyal a szánk szélén" - művészeti képességeiket is össze tudjuk mérni.

A szakember szerint bár talán néhányan elnagyoltnak tarthatják a skicceket, ő bájosnak tartja azokat, az aláírások pedig tovább növelik az eszmei értéket.

Mindkét felfedező nemzeti hősnek számított Nagy-Britanniában az első útjuk után, amikor feltárták a Ross-tengert és az Antarktisz több részét. Hazatérésük után beutazták az országot, és meséltek élményeikről, minden bizonnyal a pingvinekről is.

Scott kapitány 1912-ben halt meg, amikor a norvég Amudsennel folytatott nevezetes versenyfutása során megpróbálta elérni a Déli-sarkot.

Ernest Shackleton 1909-ben indult második útjára, és bár a pólust nem érte el, az Antarktisz számos részét elsőként járta be, hazatérése után lovaggá ütötték.

A sarkkutató intézet hamarosan kiállítja a rajzokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×