INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

éghajlat

2021.01.17. 16:16

Vezető kutatók kongatták meg a vészharangot a Föld állapota miatt

Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztettek a világ vezető kutatói. Legújabb jelentésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ nem képes felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét.
2020.12.31. 13:30

Nem csak a járvány miatt volt izzasztó a 2020-as év

Az idei volt globálisan a második legmelegebb november a mérések kezdete óta – állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. A 2020-at értékelő előzetes éghajlati jelentés szerint pedig a legmelegebb három év között lesz az idei.
2020.07.01. 19:33

Nagy veszedelemben Magyarország

Egyre inkább el fogják mosni az országot a villámárvizek, ha nem alkalmazkodunk - figyelmeztet egy kutató.
2019.12.23. 06:00

Klímaváltozás: hiába tesz vállalásokat az ember, nem tartja magát hozzájuk

A klímaváltozás mértékéhez képest nem történt előrelépés a madridi klímakonferencián - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője, Lakatos Mónika, aki szerint az eddigi erőfeszítések ellenére gyorsul a folyamat, a Kárpát-medence pedig erősen kitett az éghajlatváltozás hatásainak.
2019.02.02. 11:11

Van magyarázat az észak-amerikai hidegre

Az északi-áramlással tör be a sarkvidéki eredetű levegő az Egyesült Államok közép-nyugati részére – mondta az InfoRádióban az éghajlatkutató Mika János, aki szerint a jelenlegi időjárási szélsőségek sokkal nagyobb mértékben térnek el a mindenkori átlagtól, mint amit a klímaváltozás indokolna.
2018.07.29. 14:53

Drámai folyamat indult be a Földön

Melegrekordokra számítani kell évről évre, csak azt nem lehet pontosan tudni, hogy melyik országban fordulnak majd elő - mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2017.05.27. 09:34

Éghajlatkutató: ez a sarki olvadás igazi veszélye

Az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén bemutattak egy 90 kutató összefogásával készült tanulmányt, amely szerint Szibériától Alaszkáig már most olvadásnak indult az örökké fagyott talaj, vagyis a permafroszt. Ennek számlájára írhatók az orosz földgázmezőkön tapasztalt földcsuszamlások és az alaszkai belvizek, áradások. A permafroszt olvadása hatással van a klímaváltozásra is - mondta el az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, az Esterházy Károly Egyetem tanára.
2016.12.20. 19:00

Amerikai és európai nagyvárosokat is fenyegethet a gyorsulva olvadó jég

A legújabb adatok szerint az északi sarkvidéki jég olvadása sokkal nagyobb mértékű, mint azt előre jelezték. A mostani adatok szerint legalább a duplája a felmelegedés üteme, mint a Föld bármely más részén – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című tudományos magazinműsorában Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője.
2016.12.15. 05:44

Rohamtempóban melegszik az Északi-sark

Az Északi-sarkvidéken kétszer gyorsabb a felmelegedés üteme, mint a világ többi részén, és ennek hatásai máshol is éreztetik hatásukat kutatók szerint.
2016.11.27. 10:20

Melegszik az Északi-sark

Fagypont közeli hőmérsékletet mértek a meteorológiai állomások az Északi-sarkon. Még utána is a megszokott mínusz 25 fok helyett mínusz 6 Celsius volt a hőmérséklet - mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.
2016.06.11. 20:36

Véget ért az El Nino, helyette jön a lánytestvére

Az Amerikai Egyesült Államok Óceán és Légkörkutató Hivatala csütörtökön jelentette be, hogy megszűnt az El Nino jelenség. Helyét a La Nina jelenség veszi át, ami azt jelenti, hogy lehűl az óceánok és tengerek vize, és azokon a helyeken, ahol eddig szárazság volt, nagyobb csapadékra lehet számítani, ahol pedig viharok tomboltak, és nagyobb esők voltak, ott kicsit szárazabb idő következik – mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató. Az Eszterházy Károly Főiskola tanára azt is elmondta, hogy eddig összesen 20 centiméterrel emelkedett az óceánok szintje.
2016.05.24. 12:29

Nyolc fokkal emelkedhet a világ hőmérséklete 2300-ig

Nagyjából nyolc Celsius-fokkal emelkedhet a világ átlaghőmérséklete 2300-ig, ha elégetjük az összes, jelenleg ismert fosszilis tüzelőanyagot - számolta ki egy kanadai kutatócsoport, amely a Nature Climate Change című folyóirat legfrissebb számában tette közzé kutatási eredményét.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018