eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Pénzért cserébe úgy írta fel a veszélyes nyugtatókat, mintha cukorka lenne

Elrendelték a letartóztatását annak a háziorvosként tevékenykedő férfinak, aki vizsgálat nélkül, anyagi ellenszolágáltatásért cserébe írt fel veszélyes gyógyszereket páciensének. Az ügyben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a háziorvosként dolgozó gyanúsított – kihasználva páciense gyógyszerfüggőségét – 2022 januárja és 2023 áprilisa között korrupt kapcsolatot alakított ki betegével. Ennek során – anélkül, hogy megvizsgálta volna – pénzért cserébe írt fel neki és családjának vényköteles, nyugtató hatású anyagokat tartalmazó gyógyszereket.

A terhelt alkalmanként és személyenként 3–8 doboz (tételenként 100 tabletta) gyógyszert írt fel legalább 2–5 ezer forintért; páciensének és annak feleségének 485, illetve 449 alkalommal, kevesebb mint másfél év alatt. Ezen felül a gyanúsított a rendelése során legalább további három személytől fogadott el az egészségügyről szóló törvény szerint tiltott pénzbeli juttatást.

Azokat a személyeket, akik a bűncselekményben érintettek - hálapénzt adtak a gyanúsítottnak, illetve számukra a terhelt pszichoaktív anyagokat tartalmazó gyógyszereket írt fel - a rendőrség még nem hallgatta ki. Erre tekintettel a tanúk jogellenes befolyásolásával a férfi a bizonyítást megnehezítheti. Továbbá a gyanúsítottnak hosszabb ideje származott bevétele az orvosi hivatásával való visszaélésből, ezért szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló bűncselekményt követhet el. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt - olvasható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvány elutasításával elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. október 7-ig. A bíróság a letartóztatás elrendelésére indítványozott különös okokat megalapozottnak találta, de a gyanúsított eljárásban való jelenlétének biztosítására enyhébb kényszerintézkedés elrendelését is elegendőnek talált.

A döntést az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vette, így a végzés végleges és de végrehajtható - zárul a törvényszéki közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×