eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Stethoscope or phonendoscope on a doctors white desk on cloudy morning, for treatment of cold or flu.
Nyitókép: Andrei Vasilev/Getty Images

Hálapénz: ketten álltak a bíróság elé, de csak egyikük ismerte el a bűnét

A Debreceni Törvényszék előkészítő ülést tartott annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, továbbá beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottakkal szemben mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan.

Az elsőrendű vádlott nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyet tárgyalásra utalta a bíróság; esetében a büntetőper 2023. május 22-én folytatódik. A másodrendű vádlott ugyanakkor beismerő nyilatkozatot tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság elfogadott.

A törvényszék a másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását – az ügyészi mértékes indítványtól (3 év) eltérően – 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezen felül 50 000 forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottal szemben, valamint 5000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A törvényszék a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Virágh Pál bíró az ítélet rövid indokolása során elmondta, a jogalkotónak célja volt, hogy a vesztegetés és az úgynevezett hálapénz között különbséget tegyen.

Ajándékot el lehet fogadni, de kérdés az, hogy az elfogadás mire irányul: kötelességszegésre vagy sem.

Ha kötelességszegésre, akkor az bűncselekmény, ha nem és az utólagos, valamint nem haladja meg a jogszabályban meghatározott értéket, onnantól kezdve az nem büntetőjogi kategória. Ennek ajándéktárgynak kell lennie – olvasható a Debreceni Törvényszék oldalán.

A bíró hangsúlyozta, hogy

a pénzösszeg nem tekinthető ajándéktárgynak.

Szerinte amúgy azt kell tudatosítani a társadalomban, hogy ne hozzuk ilyen helyzetbe azt az orvost vagy azt az asszisztenst, aki ezt a feladatot ellátja. Társadalmi felelősség, amit el kell fogadni és tudomásul kell venni, hogy a berögzött gyakorlatok már ne legyenek gyakorlatok. Ha mégis lenne ilyen, akkor az a helyes, mint ebben az ügyben is, hogy az egyik asszisztens visszautasította azt a bizonyos pénzösszeg átadását. Ez a követendő gyakorlat, különösen, ha pénzről van szó. A jogalkotó egyébként a szokásos, mindennapi élethez kötődő ajándéktárgynak az elfogadását eddig sem büntette – emlékeztetett.

A bíróság a vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a nyomozás során feltáró jellegű, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, a cselekményt bűnsegédként egy alkalommal követte el, nem pedig rendszeresen.

A döntés ellen az ügyész súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője azt tudomásul vették. A másodrendű vádlott ügye a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×