eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Debrecenbe viszik a gyermeküket halálra éheztető gyöngyösiek büntetőperét

Szörnyű kínok között halt meg 2016 májusában, 3410 grammosan az a másfél éves kislány, akit a szülei szó szerint halálra éheztettek. A szülők a vád szerint visszautasították az orvosi kapcsolattartást is.

Másfél évesen alig 3,5 kilós volt az a gyöngyösi kislány, akinek éhhalálát követően szülei ellen eljárás indult.

Mint a Heol.hu írja, szerdán a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik a tárgyalás. Az első fokon eljárt Egri Törvényszék tavalyelőtt szeptemberben a gyermek anyját, az elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg az apát, a másodrendű vádlottat szintén elítélte. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra - számol de a Debreceni Ítélőtábla tárgyalási jegyzékében.

(Az alábbi rendőrségi videó a pár 2016-os előállításáról készült.)

Az ügyész az apa terhére az ítélet súlybítását kérte. Az apa és az anya is enyhébb büntetésért fellebbezett. Az ügyben korábban nyolc szakértőt is meghallgatott a Debreceni Ítélőtábla a lányukat halálra éheztető gyöngyösi szülők bűnperében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012-től élettársakként éltek gyöngyösi albérletben, két közös kiskorú lánygyermekükkel együtt. Már a 2014 novemberében született második gyermekük születése előtt is

visszautasították a védőnői ellátást, nem működtek együtt a gyermekjóléti központtal, mert úgy ítélték meg, hogy a védőnői tevékenység a család szükségtelen zaklatásával jár.

Második gyermekük születését követően kizárólag választott házi gyermekorvosukkal tartották a kapcsolatot egészen 2015 júliusáig, ezt követően azonban a kislányt már orvoshoz sem vitték a kötelező gyermekorvosi vizsgálatokra, valamint a további oltások beadására sem került sor.

A gyermekorvos a gyermeket nem vizsgálta meg, súlygyarapodását nem tudta ellenőrizni, súlyának mérésére a gyermekorvos előtt nem került sor, súlyának adatait a kislány anyja, az elsőrendű vádlott már csak

telefonon diktálta be 2015 októberéig.

A vádlottak 2015 júliusát követően a kiskorú gyermekük megfelelő tartására, gondozására, táplálására vonatkozó törvényi kötelezettségüket elmulasztották, az általuk észlelt folyamatos és jelentős súlycsökkenés ellenére a gyermeket megfelelő módon nem táplálták, nem vitték orvoshoz. Mulasztásuk miatt a súlyos és tartós alultáplálás, kiszáradás kapcsán kialakult keringési, légzési elégtelenség következtében

az akkor már több hónapja éhező gyermek az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016 májusában, az otthonában meghalt. A gyermek súlya ekkor 3410 gramm volt,

amely a halála időpontjában a legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el. A kislány halálát a súlyos szintű kiszáradás és alultáplálás kapcsán kialakult keringési, légzési rendellenesség okozta.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×