eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vádemelés a halálkamion ügyében

Vádemelés a halálkamion ügyében

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minősített emberölés bűntette és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt összesen 11 – afgán, bolgár, illetve libanoni – férfivel szemben emelt vádat a 71 menekült halálát okozó embercsempész bűnszervezet ügyében.

Az embercsempész bűnszervezetet egy 30 éves afgán férfi (L.) vezette, ő biztosította a működéshez szükséges pénzt, és bűntársai segítségével szervezte a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsok Nyugat-Európába szállítását. A bűnszervezetben szervezőként részt vett még egy 31 éves bolgár férfi (M.), aki a szintén bolgár állampolgárságú embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves, bolgár-libanoni kettős állampolgár (K.), aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő, ún. „előfutóként" vett részt a bűncselekményben – közölte az ügyészség.

A bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól napi rendszerességgel szállították a migránsokat Németországba vagy Ausztriába. A vádban 31 szállítás szerepel, melyek során az emberek gyakran személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen furgonokban utaztak zsúfolt, embertelen, gyötrelmes körülmények között. A nemzetközi bűnözői csoport e szállítások során

több mint 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába

és az afgán vezető ezzel legalább 300 ezer eurót keresett. Volt olyan szállítás is, amely alatt közel 100 menekültet zsúfoltak be egy teherautó rakterébe.

A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnali 5 óra körül 71 migránst – köztük 59 férfit, 8 nőt és 4 gyermeket - zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A migránsokat az M5-ös, M0-ás, majd az M1-es autópályán szállították Ausztriáig. A kamiont – amely Kecskemétről indult a határhoz, hogy felvegye a migránsokat – egy 25 éves bolgár férfi (I.) vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi (T.) kísérte. Ezt megelőzően mindketten már többször „dolgoztak" a bűnszervezetnek.

Az ügyészség közleménye kiemeli: a migránsok mintegy fél órával az indulás után

dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott.

A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A szállító és az előfutó – bár segíthettek volna a sértetteken – teljesítették a főnökük és az afgán vezető utasítását. Ennek az lett a következménye, hogy a raktérbe bezárt 71 ember az indulástól számított 3 órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt. I. és T. – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

A bűnszervezet tagjai, hogy még több pénzt szerezzenek, másnap hajnalban, ismét Mórahalom mellett, 67 migránst zsúfoltak egy ugyancsak szellőzés nélküli, zárt hűtőkocsiba. A vádlottak nem törődve azzal, hogy a migránsok az embertelen körülmények miatt az úton életveszélyes állapotba kerültek, az ausztriai Golsig szállították őkhet. A migránsok ez esetben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai közül kilenc embercsempész előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, két vádlottal szemben pedig távollétében emelt vádat a főügyészség. Az ügyészség valamennyi vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A szállításban résztvevő négy vádlottnak (L., M., I. és T.) ezen kívül különös kegyetlenséggel, több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A halálkamion utáni napon végrehajtott szállításban közreműködő M-et és egy további bolgár embercsempészt 67 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettével is vádolja a főügyészség. Az ügyész négy vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés, míg a többi embercsempésszel szemben határozott idejű fegyház és kiutasítás kiszabását indítványozta.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×