eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdődött Borovszky Tímea vesztegetési ügye a táblabíróságon

Megkezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön Borovszky Tímea, az egykori Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatósága korábbi főosztályvezetőjének vesztegetés miatt indult büntetőpere; a másodfokú tárgyalást azonban júniusra halasztották tanúmeghallgatások miatt.

Borovszky Tímeát tavaly májusban a Fővárosi Bíróság két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és mentesítette őt a hátrányos jogkövetkezményektől. A döntés ellen az ügyészség képviselője súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett, így került az ügy a táblabíróságra.

Az egykori főosztályvezetőt azzal vádolják, hogy vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettét valósította meg azzal, hogy miután Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter megtagadta, hogy Borovszky Tímea beosztottjának a fizetését 50 ezer forinttal megemeljék, a vádlott arra kérte Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram akkori programigazgatóját, hogy a program számára a minisztérium által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból a munkatársának 600 ezer forintot adjon át. A korábban eljáró elsőfokú bíróság szerint ezzel ellensúlyozták volna ki a munkatárs fizetésemelésének elmaradását.

A per csütörtöki tárgyalásán Nagy Attila tanúvallomásában elmondta: amikor egy négyszemközti megbeszélésen Borovszky Tímea megkérte őt, hogy fizessen a kolléganőjének, visszakérdezett, hogy mit tegyen. "Sikkasszam ki a programból?" - idézte fel a tanú a saját kérdését. Elmondása szerint Borovszky Tímea erre azt válaszolta, hogy "ügyes vagy, megoldod".

Nagy Attila azonban nem akart ennek eleget tenni, ezért a saját számlájáról vett fel 50 ezer forintos összegeket, abból 200 ezer forintot összetett, majd elvitte a kolléganőhöz, de végül nem adta át a pénzt, és a korábbi elsőfokú ítélet szerint Borovszky Tímea kolléganője sem tartott rá igényt.

Arról Nagy Attila és Borovszky Tímea is beszámolt, hogy ezt követően megromlott közöttük a korrekt munkakapcsolat. Borovszky Tímea szerint miután Nagy Attila négyszemközt közölte vele, hogy sikkasztott, ettől kezdve sem ő, sem a munkatársai nem kívántak vele négyszemközt beszélni. A felek viszonya olyannyira elmérgesedett, hogy Nagy Attila egy nyilatkozata miatt Borovszky Tímea rágalmazás miatt feljelentette. Ez ügyben jelenleg is eljárás van folyamatban a Fővárosi Bíróságon.

A volt programigazgató szerint "koncepciós ellenőrzést kapott" a mentorprogram a tárcától, ezt a csütörtöki tárgyaláson Borovszky azzal cáfolta, hogy tekintettel az állami támogatás mértékére, nekik kötelességük volt ellenőrzést végezniük.

A tárgyaláson Nagy Attila arról is beszélt: csak később szerzett tudomást arról, hogy azt a kolléganőt, akinek neki pénzt kellett volna juttatnia, valójában színlelt szerződéssel foglalkoztatták. A kolléganő megbízási szerződését még akkor megszüntették.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tavaly júliusban jelentette be, hogy nem kívánja foglalkoztatni Borovszky Tímeát, és megszüntetik a munkaviszonyát. Az államtitkárság azt követően adott ki közleményt, hogy a Magyar Nemzet azt írta: a vesztegetés miatt elítélt, állásából felfüggesztett főosztályvezető továbbra is kapja csaknem 600 ezer forintos havi fizetését is, noha 2009 március óta nem végezhet munkát.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×