eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Életfogytig tartó fegyházra ítélték a gadnai gyilkosság vádlottját

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla kedden jogerősen a gadnai gyilkossággal vádolt férfit, aki így a legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra - közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetést követően.

A vádlott 2007 novemberében erősen ittas és bódult állapotban, egy baltával a kezében tört be egy 88 éves egyedülálló asszony házába a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadna községben. Amikor az idős nő észlelte őt, a tettes szó nélkül fejbe vágta a baltával a sértettet, aki vérző fejjel a földre esett. A férfi a baltával még többször megütötte a sértett fejét, majd lehúzta a ruháját és közösülni próbált a nővel. A még védekező sértett igyekezett ezt megakadályozni, kiabált és rugdosta a vádlottat, aki ezért többször az asszony combjaira csapott a baltával.

Az idős nő a helyszínen meghalt, az azonnali orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg, ugyanis a bántalmazás miatt többszörös koponyatörést, agyzúzódást és kétoldali combcsonttörést szenvedett.

A férfi átkutatta az asszony zsebeit, de pénzt nem talált. A szobából magához vett egy asztali rádiót, egy elemlámpát és egy rádiós ébresztőórát, összesen kilencezer forint értékben. Ezeket hazafelé eldobálta, illetve összetörte.

A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a férfit. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el, továbbá azt is: az emberölés egy kisebb közösségben, faluban történt és alkalmas volt arra, hogy az idős emberek biztonságérzetét megingassa.

A büntetőtanács elnöke az ítélet indokolásában kifejtette: a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát és brutalitását, valamint a vádlott társadalomra való veszélyességét tekintve az ítélet még így is inkább enyhe, mint súlyos, de a másodfokú bíróságokat kötő súlyosítási tilalom miatt, ügyészi fellebbezés híján a bíróság nem súlyosíthatja a kiszabott büntetést. Így az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét annak érdemi részét tekintve helybenhagyta.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×