eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Budaházy György

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt tucatnyi internetes írása miatt a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A döntés ellen Budaházy György és védője fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

A Fővárosi Bíróság szóbeli indoklása szerint Budaházy 2006 ősze és 2007 tavasza között közzétett írásaiban túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos határait azzal, hogy erőszakkal fenyegetett. Budaházy György írásaiban a kormány és az Országgyűlés távozását szorgalmazta, ennek érdekében mozgósította olvasóit és erőszakot helyezett kilátásba, például amikor azt írta: "Takarodjatok, ha élve meg akarjátok úszni!"

A bíróság szerint a harcias nyelvezetű írásokban megfogalmazott erőszakos fenyegetés elég közvetlen és konkrét volt az állam elleni bűncselekmény előkészületének megállapításához. Budaházy támadásról, ütközetről, Budapest blokádjáról, közlekedési útvonalak lezárásáról írt. A bíróság szerint Budaházy olyan erőszakos cselekményekre mozgósította olvasóit, melyek közvetlen célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy az előkészület távoli volt, és a vádlott személyében rejlő társadalmi veszélyesség nem tette szükségessé a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, így Budaházyt az ügyészi indítványhoz hasonlóan egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A három hónapja terrorcselekményekkel és országgyűlési képviselők elleni támadásokkal meggyanúsított, és előzetes letartóztatásban lévő Budaházyt tucatnyi kommandós kísérte a szerdai tárgyalásra.

Az ítélethirdetés után a hallgatóság fekete ruhás, árpádsávos zászlókat lengető tagjai "Budaházy! Budaházy!" kiáltásokkal búcsúztak a vádlottól, hangosan szidalmazták a bíróságot, majd elénekelték a Himnuszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×