Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy percet se dolgozott, mégis 69 millió ütötte a rendőr markát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat év után vették vissza állásába azt a rendőrt, akit még 2001-ben korrupció gyanúja miatt felfüggesztettek. A férfi \"szabadsága\" több mint 200 ezer fontjába (több mint 69 millió forint) került a brit adófizetőknek.

Gerry Dawsonnal 2001 szeptemberében közölték, hogy felfüggesztették, mert korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. A döntés azonban csak arra vonatkozott, hogy nem dolgozhat rendőrként, a fizetését továbbra is megkapta.

A közrendőr két év és három hónap után állt bíróság elé, egy évvel és négy hónappal később pedig felmentették.

Gerry Dawson ellen rögtön újabb vádakat hoztak fel, hét hónap után azonban a bíróság ismét tisztázta őt.

Ennek ellenére megmaradt felfüggesztett státusza, mivel főnöke újabb, ezúttal belső vizsgálatot indított ellene.

Újabb két év telt el, mire az eljárást megszüntették az illetékesek, és úgy döntöttek, hogy visszahelyezik állásába az évente 32 ezer fontos (13,5 millió forint) jövedelmű Dawsont.

Az adófizetők érdekeit képviselő szervezet, a TaxPayers' Alliance vezetője, Matthew Elliott szerint a történet nevetséges, költséges és méltánytalan.

"Az adófizetőknek nem kellene olyasvalaki bérét fizetni, aki nem dolgozik" - jelentette ki.

A Hampshire Police, amelynek kötelékében Gerry Dawson dolgozott, nemrég nyilatkozatot adott ki az ügyben. Ebben az áll, hogy a közrendőr ellen komplex nyomozás folyt lopott japán autók importja és autóalkatrészek ellopása miatt.

Valószínűleg Gerry Dawson közrendőré volt a brit rendőrség történetében a leghosszabb ideig tartó felfüggesztés. Csak 2007-ben a brit hatóság 300 munkatársát függesztették fel úgy, hogy közben fizetést kaptak. Ez az országnak 8 millió fontjába (2,8 milliárd forint) került.