eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Fontos részlet derült ki az ingyenes jogosítványról

Sem költségvetési forrás, sem oktatói kapacitás sincs arra, hogy a középiskolások ingyenesen jussanak vezetői engedélyhez.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter egy Facebook-posztban azt közölte, hogy szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak, de még aznap délután egy újabb bejegyzésben már úgy pontosította, hogy a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás, de az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is.

Nem véletlen, hogy szeptembertől nem lesz általánosan ingyenes a jogosítványszerzés a középiskolások körében. A Portfolio megkeresésére Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke elmondta, hogy Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárt is tájékoztatták: az ötezer oktató 30-60 órát leadva a megközelítőleg 100 ezer fiatalnak nagyjából fél év alatt tudná a jogosítvány megszerzését biztosítani a középiskolásoknak, csakhogy akkor senki mást nem tudnának oktatni. Ez fizikailag kivitelezhetetlen – mondta a Szegeden oktató elnök.

Az egyeztetésen a szakma képviselői azt is közölték az államtitkárral, hogy egy vezetési óra minimum 6 ezer forint, de inkább 7-8 ezer, sőt, a nagyobb városokban nem ritkák a 10 ezer forint körüli, vagy afeletti tarifák, így több tízmilliárd forint költsége keletkezne az államnak, ha sokan szeretnék egyszerre letenni a jogosítványt. "Ez persze rögtön a javaslat átgondolására késztette a kormányt" – jegyezte meg Böröcz Mátyás, és jelezte, összességében 70-100 milliárd forintjába kerülnek a teljes ingyenesség a költségvetésnek.

Ráadásul a diákok rohamát az autósiskolák a jelenlegi oktatói létszám mellett aligha tudnák kezelni, mert sok oktató ment el buszt vezetni, mióta a közlekedési cégeknél megnőttek a fizetések. A jogosítvány megszerzésének költsége jelenleg 400 ezer forinttól akár 1,1 millió forintig terjedhet, de már az a kormányzati intézkedés is sok fiatalt motivált, amelynek értelmében a 20 év alattiak az első sikeres KRESZ-vizsga esetén a díjból 25 ezer forintot visszaigényelhetnek.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×