eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pünkösdvasárnapi istentiszteletet tart a Hold utcai református templomban 2021. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Balog Zoltán: van egyfajta meg nem értés a társadalomban

Az intézmény helyett az Isten-ember kapcsolatot előtérbe helyező egyházra van szükség a 21. században – mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke.

A református püspök azt követően nyilatkozott, hogy részt vett a Karpaczi Gazdasági Fórum egyházi témában tartott panelbeszélgetésén.

Balog Zoltán kiemelte: katolikus beszélgetőtársaival egyetértettek abban, hogy az embert személyesen megszólító egyház képes valódi változást elérni.

Mint mondta, a beszélgetésen elhangzott, hogy a lengyel egyházi statisztikai hivatal felmérése szerint sokan, akik kritikusak az egyházzal és szükségtelennek tartják, éppen azokat az értékeket szeretnék látni a társadalomban, amelyeket az egyház képvisel.

Van tehát egyfajta meg nem értés a társdalomban, és ez oka lehet a Lengyelországban is egyre erősebb egyházellenes támadásoknak.

Mindeközben az egyház azzal a biztos öntudattal van jelen a lengyel társadalomban, hogy van mondanivalója az embereknek, hogy a 21. századi ember kérdéseire is képes válaszokat adni.

A református püspök szerint az egyházi tanítás nem csak, sőt nem is elsősorban tantételeket jelent. Az "élet nagy kérdéseire ad választ", mint a belső béke, az élet védelme, a gyermekek nevelése, a házasság, a család megerősítése. Ezekre az "életsegítségekre" pedig a 21. század emberének nagy szüksége van.

A református püspök elmondta: katolikus beszélgetőtársai egyetértettek abban, hogy

reformációra van szükség az egyházon belül,

és a szükséges változást abban látták, hogy az egyházat nem mint intézményt, hanem mint az embereknek nyújtott segítség eszközét kell megerősíteni, előtérbe helyezni.

Balog Zoltán kiemelte: a protestáns álláspont szerint a reformáció nem progresszió, nem a modernség hajszolása, igyekezet, hogy lépést tartsanak a világgal. A reformáció visszatérés a forráshoz, az eredeti tanítás hitelességéhez. "Ez pedig azt is jelentheti, hogy olyan értékeket konzerválunk, amelyek ma nem tűnnek korszerűnek, de holnapután mégis szükség lesz rájuk" – fogalmazott.

Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ezeket az örök értékeket olyan nyelven mondja el az egyház, amelyen a 21. századi ember megérti.

Balog Zoltán szólt arról is:

Magyarországon különleges helyzetben vannak az egyházak, hiszen nincs Európában még egy kormány, amelyik annyi intézményt biztosított volna nekik, mint a magyar.

Ez hatalmas lehetőség az egyházaknak, ugyanakkor kísértés is, hogy elkényelmesedjenek. Az egyházaknak oda kell figyelniük, nehogy az állami védőernyő biztonságában elhanyagolják Jézus Krisztustól kapott evangelizációs feladatukat.

Ferenc pápa magyarországi látogatásáról és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szólva azt mondta, a protestánsok azért imádkoznak, hogy áldás legyen az országnak a pápalátogatás és a kongresszus. Minden, ami az embereket vagy egy közösséget közelebb viszi Krisztushoz, jó az egész országnak és az abban élő többi közösségnek is – monda, hozzátéve, az eucharisztiában éppen ez a Krisztushoz közelítő meghívás van jelen.

Balog Zoltán elmondta azt is: múlt héten a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, aki nagyra értékeli, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz, és látogatása ennek elismerése is.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×