eur:
388.95
usd:
362.14
bux:
68617.43
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán Viktor a nyitás újabb szakaszáról osztott meg információkat - a nap hírei

Húsvét után néhány nappal kinyithatnak a boltok és a szolgáltatószektor. Húsvét ünnepén a koronavírus-járvány miatt idén is a hívek részvétele nélkül tartanak ünnepi szentmiséket, istentiszteletet.

Húsvét után egy-két nappal a beoltottak száma eléri majd a 2,5 milliót Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy kinyithatnak a vendéglátóhelyek és a boltok, emellett életbe lép a négyzetméter alapú korlátozás - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt is elmondta: április 19-én kinyithatnak az iskolák és az óvodák. A kormányfő úgy számol: április 13-ig már több mint 3 millió lehet a beoltottak száma. Orbán Viktor beszélt arról is: az operatív törzstől egy héten belül választ vár arra, hogy be lehet-e oltani a 16-18 év közöttieket.

Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság kellő fegyelemmel ünnepli a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet, amit az esetszámok lassú csökkenése követhet. Müller Cecília azt mondta: hogy az oltásokat minden elé helyezik, ezért az oltópontok húsvét alatt is folyamatosan működnek.

Az elmúlt 24 órában 9055 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 267 beteg halt meg. A járvány kezdete óta 21.262 ember hunyt el a covid betegség szövődményei miatt.11.747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1.467-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig több mint 2 millió 156 ezren kaptak védőoltást, közülük 863 ezren már a második adagot is.

Szlovákia 40 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet. A pozsonyi parlament csütörtökön szavazta meg a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedést. Szlovákiában ugyancsak csütörtökön nevezte ki az új miniszterelnököt és kormányát az államfő. A kabinet élére a pénzügyi tárcát eddig vezető Eduard Heger került.

Az uniós tagországok zöme megegyezett a lélekszámarányos vakcinaelosztásban. A több napig tartó tárgyalások eredményeként tető alá hozott megállapodás szerint a Pfizer oltóanyagokból csaknem 3 millió adagot szolidaritásból szétosztanak a koronavírus-járvány miatt leginkább rászoruló országok között.

Horvátország június végéig beolthatja a felnőtt lakosság felét - mondta az egészségügyi miniszter. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy Zágráb szolidaritási alapon további több mint 700 ezer dózist kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából az uniótól. Az AstraZeneca ugyanis nem szállította le időben a lekötött mennyiséget.

Erkölcstelen, embertelen, elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben – fogalmazott a köztársasági elnök nagypénteki beszédében. Áder János arra kérte a politikai közszereplőket, hogy aki nem tud segíteni, legalább ne ártson! Az államfő szorgalmazta, hogy minél többen oltassák be magukat.

Húsvét ünnepén a koronavírus-járvány miatt idén is a hívek részvétele nélkül tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői. A szertartásokat a televízióban és az interneten élőben közvetítik.

A Vatikánban is már második évben zajlik hívők nélkül a húsvét. Az üres Szent Péter téren vezeti a keresztutat Ferenc pápa nagypéntek este. A krisztusi passió stációin elhangzó meditációkat 8 és 19 év közötti gyerekek és fiatalok írták.

Március végén elindult a pesti belvárosi Duna-part felújításához szükséges, kiviteli tervekre vonatkozó közbeszerzés. A RAK-PARK projekttel egy sokszínű Duna-parttal gazdagodhat a főváros. A jóváhagyott kiviteli tervdokumentáció várhatóan 2022 nyarára készül el.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×