INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

kerpel-fronius gábor

liget

beruházás

baán lászló

Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.

A főváros nem alkuszik a Ligetet illetően - csak egy kicsit

Infostart

A Városligetben nem lesz Nemzeti Galéria - jelentette ki Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A főváros célja az, hogy a Városligetet, mint közparkot, rehabilitáljuk – fogalmazott az Indexnek Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, aki szerint a főváros a 2019-es főpolgármesteri kampányban vállaltaknak megfelelően nem szeretné, ha megépülne

  • az új Nemzeti Galéria,
  • az Innováció Háza és
  • a Városligeti Színház.

Kompromisszumoként elfogadják viszont a megkezdett épületek, tehát

  • a Magyar Zene Háza és
  • a Néprajzi Múzeum

felépítését.

Azt szeretnék ugyanis, ha ezek nem a zöldfelületekben szűkölködő város egyik megmaradt ligetének rovására épülnének fel, hanem ipari területek revitalizációjaként, barnamezős beruházások formájában vagy adott esetben a kulturális akropoliszként elképzelt budai Várban. „Viszont szeretnénk a Városliget közparkként való revitalizációjában együttműködni” – tette hozzá.

Baán Lászlóval egyetértenek például abban, hogy mentesíteni kell a forgalomtól a Kós Károly sétányt, az Olof Palme sétányt is meg kell őrizni, segítve a kerékpáros forgalmat. Van tehát néhány közös pont. Kerpel-Fronius szerint tehát arról kellene beszélni, hogy hogyan és milyen formában történjenek a Városliget közparki fejlesztései, amit – állítása szerint többször is kezdeményeztek városvezetési szinten, de a Városliget Zrt. eddig elzárkózott.

A polgármester-helyettes reményét fejezte ki, ha jövőre az ellenzék nyeri meg a választásokat, akkor az új kormány nem fogja erőltetni, hogy megépüljenek a Liget-projekt még hiányzó épületei. „Amíg ez a városvezetés működik, nem járul hozzá az építkezéshez, bármilyen kormány következik.” Jelenleg pedig érvényesnek tartják a miniszterelnök korábbi kijelentését, miszerint a főváros akarata ellenére nem épül meg a három említett épület.

Kerpel-Fronius a múzeumi negyed gondolatát alapvetően idejétmúlt szemléletnek tartja, és mint közölte: a Liget esetében nincs lehetőség hasonló alkura, mint az az Atlétikai Stadion ügyében már létrejött a kormánnyal.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018