INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

hulladékégetés

szemét

levegőszennyezettség

Elkeserítő hatása van a lakossági szemétégetésnek

Infostart / MTI

A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb

Az illegális háztartásihulladék-égetés az eddig feltételezettnél akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent - írta a Népszava .

Egy új, nemzetközi kutatás során magyar és román szakemberek tanulmányozták, miként járul hozzá a két ország településeinek levegőjében lebegő, tíz mikron méretű, PM10-nek nevezett részecskék mennyiségéhez a lakossági hulladékégetés. A felmérés során vizsgált összes helységben - Budapesten, Bukarestben és a kisebb vidéki településeken - kimutatták az ártalmas vegyületeket, és megállapították, hogy a PM10 mennyiségének akár az 5 százalékáért is a hulladékégetés felelhet.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elkeserítőnek nevezte az eredményt, és úgy vélte, a hivatalos mérőállomások adataiból levont következtetések messze alábecsülik az egészségügyi kockázatokat. A környezetvédő szervezet ezért szemléletformálást, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítását, a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítését sürgeti.

Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja már tavaly kimutatta, hogy a háztartásihulladék-égetés során nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő anyag jut a levegőbe. Bár a tűzifa használata is jelentősen szennyez, bizonyos műanyaghulladékok elégetésekor ennél 100-700-szor több és akár ezerszer mérgezőbb policiklusos aromás szénhidrogének kerülnek a levegőbe. A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb - írta a Népszava.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018