eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elkeserítő hatása van a lakossági szemétégetésnek

A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb

Az illegális háztartásihulladék-égetés az eddig feltételezettnél akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent - írta a Népszava .

Egy új, nemzetközi kutatás során magyar és román szakemberek tanulmányozták, miként járul hozzá a két ország településeinek levegőjében lebegő, tíz mikron méretű, PM10-nek nevezett részecskék mennyiségéhez a lakossági hulladékégetés. A felmérés során vizsgált összes helységben - Budapesten, Bukarestben és a kisebb vidéki településeken - kimutatták az ártalmas vegyületeket, és megállapították, hogy a PM10 mennyiségének akár az 5 százalékáért is a hulladékégetés felelhet.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elkeserítőnek nevezte az eredményt, és úgy vélte, a hivatalos mérőállomások adataiból levont következtetések messze alábecsülik az egészségügyi kockázatokat. A környezetvédő szervezet ezért szemléletformálást, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítását, a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítését sürgeti.

Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja már tavaly kimutatta, hogy a háztartásihulladék-égetés során nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő anyag jut a levegőbe. Bár a tűzifa használata is jelentősen szennyez, bizonyos műanyaghulladékok elégetésekor ennél 100-700-szor több és akár ezerszer mérgezőbb policiklusos aromás szénhidrogének kerülnek a levegőbe. A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb - írta a Népszava.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×