eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György

Elkeserítő hatása van a lakossági szemétégetésnek

A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb

Az illegális háztartásihulladék-égetés az eddig feltételezettnél akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent - írta a Népszava .

Egy új, nemzetközi kutatás során magyar és román szakemberek tanulmányozták, miként járul hozzá a két ország településeinek levegőjében lebegő, tíz mikron méretű, PM10-nek nevezett részecskék mennyiségéhez a lakossági hulladékégetés. A felmérés során vizsgált összes helységben - Budapesten, Bukarestben és a kisebb vidéki településeken - kimutatták az ártalmas vegyületeket, és megállapították, hogy a PM10 mennyiségének akár az 5 százalékáért is a hulladékégetés felelhet.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elkeserítőnek nevezte az eredményt, és úgy vélte, a hivatalos mérőállomások adataiból levont következtetések messze alábecsülik az egészségügyi kockázatokat. A környezetvédő szervezet ezért szemléletformálást, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítását, a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítését sürgeti.

Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja már tavaly kimutatta, hogy a háztartásihulladék-égetés során nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő anyag jut a levegőbe. Bár a tűzifa használata is jelentősen szennyez, bizonyos műanyaghulladékok elégetésekor ennél 100-700-szor több és akár ezerszer mérgezőbb policiklusos aromás szénhidrogének kerülnek a levegőbe. A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb - írta a Népszava.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×