INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

orbán viktor

karmelita kolostor

oltóanyag

koronavírus

eu

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztost a Karmelita kolostorban 2021. március 5-én. A miniszterelnök és a biztos az oltóanyaggyártásról, valamint védelmiipari- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt.

Uniós biztossal tárgyalt Orbán Viktor

Infostart / MTI

Fontos munkacsoport vezetője járt Budapesten.

Az oltóanyaggyártásról, valamint védelmiipari- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal pénteken a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az uniós biztost előzőleg fogadta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter - tette hozzá.

Thierry Breton vezeti azt az uniós munkacsoportot, amelynek célja a vakcinagyártás és -forgalmazás szűk keresztmetszeteinek felszámolása, valamint a gyorsabb reagálás a biológiai veszélyekre európai szinten.

Az Európai Unió a koronavírus elleni küzdelem részeként a szabályozó hatóságok korai bevonásával igyekszik megkönnyíteni az újonnan létesített gyártóüzemek tanúsítását. A magyar kormány a hazai és európai önellátás feltételeinek megteremtése érdekében Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár létrehozásáról döntött - emlékeztetett Havasi Bertalan. Az üzem már 2022-ben megkezdheti működését, a tervek szerint éves szinten 8-10 millió koronavírus elleni vakcina előállítására lehet képes.

A pénteki megbeszélésen elhangzott: a járványhelyzet rámutatott az EU harmadik országokkal szembeni függőségére, ezért a tagállamokban ki kell építeni a megfelelő kapacitásokat a kulcsfontosságú ipari ágazatok és stratégiai értékláncok számára.

A külső beszállítóknak való kitettséget különösen a kritikus fontosságú nyersanyagok terén kell csökkenteni, tovább erősítve az energiaszuverenitást.

Magyarország álláspontját ismertetve Orbán Viktor elmondta: a jövőorientált, válságálló és tiszta gazdaság kialakítása érdekében a beruházásokat többek között az egyetemek megújítására, a fenntartható zöld közlekedés és energetika valamint a körforgásos gazdaság megalapozására, és a digitalizáció felgyorsítására összpontosítjuk.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018