eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. December 12-én érkezett lakossági bejelentés arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek, megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Újabb intézkedések a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén

Kezdődik a mentesítés következő üteme, de sietni kell.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - mint vízvédelmi hatóság - lezárta a 2020 decemberében Szigetszentmiklóson, a Tebe sornál történt olajszennyezés kivizsgálását. A katasztrófavédelem felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot (KDVVIZIG) a helyreállítási terv elkészítésére, és a környezetkárosodás elhárítására. A vízügy elkészítette a helyreállítási tervet, amelyet a legmagasabb (III.) fokú vízminőségvédelmi készültség mellett, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve valósítanak meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A kárelhárítás ezen szakasza várhatóan március végéig tart, ezután indulhat meg a természeti környezet regenerálódása.

A kárelhárítással megbízott cég felvonult az érintett területre, a munka napokon belül elindul.

  • Az elsődleges feladat a szennyezett iszapréteg eltávolítása a mederből.
  • Ezután a szakemberek elbontják a decemberben kiépített ideiglenes utat, ami a következő lépés a környezet eredeti állapotának visszaállításához.
  • A vízügy munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szennyezés ne juthasson ki a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vízébe, ezért a már decemberben bevált merülőfalakat kiegészítve, egy második lokalizációs vonalat is kiépítenek.
  • A munkaterületről, illetve csónakokból pedig továbbra is állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a vizet.

A munkafolyamatok - a vízvédelmi hatóság mellett - a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetséggel egyeztetve zajlanak.

A szennyezés maradéktalan eltávolítása és elszállítása után kezdik meg a sérült terület rehabilitációját. Ennek során a szennyezett iszap helyére az eredeti környezetre jellemző anyag kerül, amelyre a térségben élő vízparti növényeket telepítenek a szakemberek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át (mint például tőzegpáfrány, lápi csalán, kálmos).

Kiemelték:

a gyors helyreállításra azért is szükség van, hogy még mielőtt invazív növények elfoglalják a területet, ki tudjanak alakulni a korábban jellemző értékes életközösségek.

Az OVF közleményében kitért arra is, hogy a szakemberek igyekeznek a zajjal járó tevékenységeket napközben elvégezni, ugyanakkor előfordulhat, hogy a legsürgősebb feladatok ellátásához átmenetileg kénytelenek az esti órákban, illetve hétvégén is dolgozni a területen, ami megnövekedett tehergépjármű-forgalommal és zajterheléssel jár. Ezért kérik a környéken lakók türelmét és megértését.

Nem sprint, hanem maraton

December 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A legsürgősebb kárelhárítási munkák december 22-éig tartottak, de az OVF többször hangsúlyozta, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás évekig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×