eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség Kiberakadémiájának bemutatóján a honvédség szentendrei Altiszti Akadémiáján 2019. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Harminc évre titkosították a kétmilliárdos katonai kibervédelmi beszerzést

Egyedül az állami tulajdonú HM EI Zrt. pályázott és nyert.

Több mint kétmilliárd forintért vásárolt „kibervédelmi gyakorló berendezést és oktatóhelyet” januárban a Magyar Honvédség – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A vételi felhívást tavaly ősszel a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) tette közzé, és egyedül az állami tulajdonú HM EI Zrt. tett 2,1 milliárd forintos ajánlatot még a múlt év végén – írja a Népszava.

Amikor a lap a részletek felől érdeklődött, a Honvédelmi Minisztérium közölte,

nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva 30 évre titkosították a beszerzés adatait,

a pályázaton befutó cég pedig nem is reagált.

Makay József kiberbiztonsági szakértőt, a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetőjét idézi a lap: a közbeszerzési értesítőben körülírt eszközhöz hasonló oktatóbázisokon olyan, nagy erejű, számítógépek és hálózatok elleni támadásokat szoktak szimulálni a védelmi feladatokat ellátó csapatok számára, amelyek kritikus infrastruktúrákat, például kórházakat, közműrendszereket, közigazgatási rendszereket és atomerőműveket vesznek célba. A kibervédelmi gyakorlórendszerek jellemzően túlterheléses- és zsarolóvírus-támadásokat, valamint az ezeknél kevésbé látványos, de nehezebben felfedezhető behatolási kísérleteket modelleznek.

A szimulátort a szentendrei Görgey Artúr laktanyában használják majd, ahol a honvédség 2019 nyarától egy képzési központot, úgynevezett Kiberakadémiát működtet. Ennek vezetője, Kovács László dandártábornok – idézi fel a Népszava – már 2020 júniusában arról beszélt a Haditcechnika című folyóiratnak arról, hogy az Akadémia informatikai rendszerét mesterséges intelligencia segíti, így tudnak profi bevetési élményt nyújtani a jövő kibervédelmi szakértőinek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×