eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Magyar Építők/YouTube

Így „találkozott” az M3-as állomása a Deák téren az új alagúttal – videó

Különleges kihívás volt összekapcsolni a két teret – írja a magyarepitok.hu.

Mint a portálon olvasható, a Deák téri liftakna kialakítását igénylő feladatokat próbafúrások, mérések és egy dedikált mérnökcsapat segítségével oldotta meg a Swietelsky Építő Kft., a korábban az Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színház megmaradt szerkezeteinek felhasználásával.

A réseléssel és bányászati munkával elkészült liftakna mintegy 28 méter mély, az Erzsébet teret a Deák térrel összekötő alagút pedig 22 méter hosszú. A két projektelemhez összesen 557 tonna lőttbetont használtak fel és 2100 köbméternyi földet szállítottak el.

Miközben mindezeken dolgoztak, külön odafigyeléssel, részletes vizsgálatokkal ellenőrizték az építés hatását a talajra, a felszínre, továbbá a meglévő metrómegálló-komplexumra és az épített környezetére. Az új alagút és a hármas metró állomásának peronszinten történő összekapcsolásakor egy hosszabb időt igénybe vevő folyamat zajlott le.

Ennek során az áttörés profilját, formáját jóval az átvágás előtt kijelölték, mindeközben a peronszint felőli oldalon egyrészt elbontották az összekötő folyosó helyét, másrészt viszont védelmet alakítottak ki az állomás többi részének.

Mások mellett fontos szempont volt például a vaslemez-szigetelést az alagút PVC-szigetelésével úgy összekapcsolni, hogy legalább még 40 évig „vízbiztos” legyen.

Ezt követően lehetett az utolsó faldarabot átvágni, elemenként. Így jutott el a Swietelsky a videóban is megörökített pillanathoz: amikor

összeért a két tér és elsőként lehetett átlépni a peronra az alagútból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×