INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

turizmus

utazás

balatonfüred

koronavírus

járvány

Balatonfüred tavaly minden más helyet lenyomott

Balatonfüred tavaly minden más helyet lenyomott

Infostart

Meglepő eredményt hozott a járvánnyal terhelt 2020-as év a hazai turizmusban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 15-én tette elérhetővé a kereskedelmi szálláshelyek 2020. novemberi forgalmának adatait (vagyis a szállodákra, panziókra, kempingekre és másokra vonatkozó számokat. A főként a magánszállásadókat magába foglaló “egyéb üzleti szálláshely” kategória 2020-as adatai csak június elején lesznek elérhetők). Bár normál időben még egy hónap hiányozna az évből, a vendéglátás november 10-ei lezárása miatt éves adatként lehet számolni az addigi forgalommal.

2020-ban a kereskedelmi szálláshelyek az országosan mért 13 millió vendégéjszakával az előző évi forgalom 42 százalékát bonyolították. Ebből a külföldiek által eltöltött 3,6 millió vendégéjszaka csak a 2019-es forgalom 23 százaléka lett, miközben a jóval aktívabb hazai vendégek is csak az előző évi forgalmuk 60 százalékát produkálták a 9,5 millió vendégéjszakával - írta összegzésében a balatontipp.hu oldal.

A legrendkívülibb eredményt a balatonfüredi kereskedelmi szálláshelyek hozták. Az előző évben a 8. helyen végző város azzal tudta megszerezni az országos első helyet, hogy a másoknál látható 40-80 százalékos forgalomcsökkenéssel szemben csak 33 százalékos veszteséget szenvedtek el a szálláshelyei. A hazai vendégeket nézve csak 13 százalékos volt a veszteségük, és a külföldieknél elszenvedett 69 százalékos visszaeséssel is inkább a jobbakhoz tartoztak az országos összevetésben.

Forrás: balatontipp.hu
Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken a 2020-ban legnagyobb forgalmat bonyolító hazai településeken és kerületekben (Forrás: balatontipp.hu)

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj árbevétele még a vendégéjszakák számánál is erőteljesebben csökkent. A 2020-ban elért 113 milliárd forintos eredmény csak 34 százaléka a 2019-es 333 milliárdos bevételnek.

  • A külföldiek 2019-ben még az összes bevétel 63 százalékát adták a 209 milliárd forintos szállásdíj-fizetéssel. 2020-ban ez 38 milliárdra, az előző évi 18 százalékára csökkent (34 százalékos részesedés).
  • A belföldi vendégek 2020-ban a 2019-es 124 milliárdos bevétel 61 százalékát, 75 milliárd forintot hagytak a szálláshelyeken.

A fentiek alapján nyer különös hangsúlyt a tavalyi SZÉP-kártya forgalom nagysága, ami a hazai bevétel 39 százalékos csökkenésével szemben csak 15 százalékkal esett vissza - jegyzi meg elemézésében a portál.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018