eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Nem a régi rend áll vissza a Ráday utcai gyújtogatás után

A tavalyi tűz a felújítás miatt most súlyos forintmilliárdokat is felemészt, 2022-re fejezik be a tömbrehabilitációt.

2022 június végén fejezik be a Ráday utcai kollégium felújítását, amely még tavaly februárban égett le. A beruházás 6,5 milliárd forintba kerül - mondta az InfoRádiónak a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, Veres Sándor.

"Elkezdődött az újjáépítés, ami azt jelenti, hogy a sérülés után először bontanunk kellett.

A vizsgálatok kimutatták, hogy statikailag úgy megsérült az épület, hogy le kellett bontani."

Először magát a kollégiumépületet kellett a földdel egyenlővé tenni, de más területeket is részben, a munka egésze érinti tehát a Markusovszky teret és a Köztelek utcát is, mindenütt olyan ingatlanoknak kell majd állniuk, amelyek megfelelő biztonsági színvonalúak.

Az újjáépítés első szakaszában készül egy teremgarázs, egy raktár és a kollégium teljesen új épületszárnya. Ezt követi a Köztelek utcai és Ráday utcai rész felújítása.

2022-ben már oktatás és kollégiumi élet lesz itt.

Nagyban megnöveli a költségeket, hogy számos helyen tűzveszélyes kialakításokat kell megszüntetni, például a Ráday utcai épület fölött eddig egy olyan, fémrácsos tartószerkezet állt, ami rövid időn belül kilágyulna és beszakadna. Tartószerkezeti munkákra és szigetelésre is sor kerül majd a kivitelezés során.

Mint ismert, a Ráday utcai háztömbben azután keletkezett tűz 2019. januárjában, hogy - az ügyészségi iratok szerint - 15-16 éves fiatalok felgyújtottak egy matracot, viccből. Az ügyészség börtönbüntetést javasol a fiatalok esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×