eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Újabb kör oltását kezdhetik meg az egészségügyben

Kedden megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra, már 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

December 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók koronavírus-oltása, és a keddi szállítmány újabb 39 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre. Az egészségügyi dolgozók az oltópontokon közvetlenül is be tudnak jelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra.

Az egészségügyi dolgozók körébe tartozik minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban:

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek.

Ha az oltóponton szabad kapacitás áll rendelkezésre a fentieken túl

az egészségügyben dolgozók védőoltása is megkezdődhet.

Egészségügyben dolgozónak számít a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet, beleértve a gyógyszertárak működtetésében részt vevő személyeket is.

A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás, újabb célcsoportokkal, többek között az idősotthonok lakóival és dolgozóival – írja a koronavirus.gov.hu oldal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×