INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

élelmiszer

élelmiszerhiány

nemzeti agrárgazdasági kamara

éder tamás

Két jó hír az ünnepek közeledtével

Két jó hír az ünnepek közeledtével

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Karácsony előtt sem lesz élelmiszerhiány, a termelés és az ellátás a járvány ellenére is biztosított – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, aki szerint, bár sok termékből megnő a kereslet ezekben a hetekben, nem várható drágulás.

A kereskedelem és élemiszeripar egyaránt rengeteget tanult a tavaszi kritikus időszakból, és nem várható, hogy az akkorihoz hasonló helyzet kialakuljon a következő hetek során. Rugalmas, a keresletre figyelő, valamint szükség esetén az ellátási láncot átszervezni képes rendszerrel bír a magyar élelmiszergazdaság, úgyhogy nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a fogyasztók minden jelentősebb élelmiszert meg fognak – megfelelő mennyiségben – találni az üzletek polcain – fogalmazott az InfoRádiónak Éder Tamás.

A roham, a legnagyobb fogyasztói érdeklődés, hasonlóan a korábbi évekhez, a hónap közepén, december 15-e tájékán várható. Ilyenkor kezdődik ugyanis a nagyobb mennyiségű élelmiszerek megvásárlása az ünnepi asztalra, és ez eltart akár 23-24-éig is.

A kamara alelnöke ugyanakkor

nem számít arra, hogy a megnövekedett kereslethez jelentősebb árnövekedés is társulna.

Az ugyanis, hogy valamivel nagyobb mennyiségben vásárolnak majd a fogyasztók, még nem jelent akkora növekedést, hogy az árelmozdító hatással bírjon. Szimplán a világpiaci folyamatokat követik le az árak, ennek köszönhetően például a sertéshús és a különféle baromfihúsok esetében inkább csökkenés tapasztalható.

Éder Tamás saját tapasztalatai alapján azt tanácsolja, amennyire lehet, mindenki próbálja meg széthúzni a nap folyamán a vásárlásait. Tehát ne mindenki délben, vagy kora délután, este próbáljon meg vásárolni, hanem rugalmasan alkalmazkodni a mostani rendkívüli helyzethez. Ami természetesen nem egyszerű, hiszen az üzletek nyitvatartása egyébként is szűkített, így félő, hogy bizonyos helyzetekben többen leszünk az üzletekben, mint az „normális” – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018