eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.
Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Szombati adatok: elhunyt 121 ember

125 ezer fölött az aktív fertőzöttek száma Magyarországon, a gyógyultaké 40 820.

A pénteken jelzett 4440 után szombatra virradóra 4397 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma - ezzel már 170 ezer fölött vannak a regisztráltak - és elhunyt 121 beteg az előző napi 96 után, ezt közölte szombat délelőtt a Koronavírus.gov.hu portál.

Ennyien még nem hunytak el egyetlen nap alatt a koronavírusos betegek közül.

Az elhunytak többsége idős, krónikus beteg volt, az ő számuk összesen már 3689. 40 820-an már meggyógyultak, egy nap alatt több mint 2700-an.

Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő (egy nap alatt mintegy 1500 fős a növekmény),

22 százalékuk budapesti - az elhunytaknak 26, a gyógyultaknak 27 százaléka.

A betegek közül 7 358-an vannak kórházban (számuk csökkent), 599-en lélegeztetőgépen, öttel kevesebben, mint péntek reggel.

40 359 hatósági házi karantént rendeltek el (ezek száma is csökken), és 1 480 674 mintavétel történt a járvány kitörése óta itthon, egyetlen nap alatt mintegy 25 ezer.

Ha szükségesnek látja további korlátozó intézkedések bevezetését, a kormány jövő szerdán dönt ezekről.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Csak EZZEL az igazolással lehet az utcán lenni.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

Csütörtökön megérkezett a koronavírus elleni orosz oltóanyag mintája Budapestre. Hamarosan az oltóanyag teljes dokumentációja is megérkezik, és kezdődik az átfogó elemző vizsgálat. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal és beszerzi azokat, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál: az oxfordi AstraZenecánál, az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×