eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Teljes Ház: újra 199 tagja van az Országgyűlésnek

Ismét teljes létszámú lett az Országgyűlés azt követően, hogy letette esküjét Koncz Zsófia fideszes képviselő. A képviselők döntöttek mentelmi kérdésben is: nem függesztették fel Vadai Ágnes DK-s politikus mentelmi jogát.

Az ötnapos ülésszak első napján a közelmúltban elhunyt Korinthus Katalin korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőre emlékeztek.

A napirend előtti felszólalásokat követően pedig letette képviselői esküjét a borsodi időközi parlamenti választáson mandátumot szerzett Koncz Zsófia, aki a Fidesz padsoraiban foglalhat helyet.

Ezzel ismét teljes létszámú lett a parlament, a Fidesz-KDNP-nek pedig kétharmados a többsége a törvényhozásban.

Ismertették Áder János átiratát, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök november 1-i hatállyal az Agrárminisztérium államtitkárává nevezte ki Erdős Norbertet. Erdős Norbert korábban a Fidesz országgyűlési, majd európai parlamenti képviselője volt. Az agrártárcánál az élelmiszerlánc-biztonságot felügyeli. Korábban ezért a területért Zsigó Róbert volt felelős. Ő ezentúl a családügyekért felelős tárca nélküli miniszter államtitkáraként folytatja munkáját.

Az Országgyűlés három igen, 143 nem szavazattal és két tartózkodás mellett nem függesztette fel a DK-s Vadai Ágnes mentelmi jogát egy magánvádas büntetőügyben.

A feljelentő Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés jelenlegi fideszes frakcióvezetője, Bús Balázs volt. Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke elmondta, a testület magánvádas ügyekben a mentelmi jog fenntartását szokta javasolni.

Bár az érintett képviselő általában nem szokott felszólalni, Vadai Ágnes most mégis megtette ezt a pulpitusról.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy rövid időn belül ez már harmadik pedofilbotrány, amelyet a Fidesz megpróbált eltitkolni.

Felidézte a volt perui nagykövet, valamint a volt XVII. kerületi fideszes alpolgármester ügyét.

Kedden a magyar tudomány ünnepére emlékezéssel indul az ülésnap, majd szavazásokat tartanak. Ezeknél egyebek mellett pénzügyi jogharmonizációs célú változtatásokról döntenek.

A határozathozatalok után hat javaslat általános vitája lesz. Terítékre kerülnek például a kormány foglalkoztatást és a fogyasztóvédelmet segítő javaslatai is.

Szerdán a november 4-i gyásznapra emlékeznek a képviselők. Az ülésnap napirendjén öt indítvány tárgyalása szerepel. Ekkor lesz szó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának új jogállásáról szóló törvényjavaslatról, valamint meghallgatják az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tavalyi évről szóló beszámolóját. A képviselők csütörtökön a kabinet otthonteremtési akciótervét véleményezhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×