INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

koronavírus-járvány

napi adatok

halálozások

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredének katonája védőfelszerelésben az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolánál, mielőtt a honvédség fertőtlenít az oktatási intézményben 2020. október 24-én. Az iskolában a héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust. Két raj magas alkoholtartalmú szerrel végzi az áramtalanított iskola fertőtlenítését. A körülbelül 3 és fél órás munka során a falakat, minden belső felületet, elektronikai eszközt le tudnak fertőtleníti.

Friss adatok: továbbra is sok a halott

Infostart

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok szerint. Ütemesen növekszik a kórházba kerülők száma és többen szorulnak lélegeztetésre is.

2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő, 2020-szal magasabb, mint egy nappal korábban.

Az aktív fertőzöttek 28 százaléka (12 094 fő), az elhunytak 36 százaléka (532 fő), a gyógyultak 29 százaléka (4756 fő) budapesti.

153-mal több, 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-vel többen, 233-an vannak lélegeztetőgépen.

  • 10 010 teszt készült az elmúlt 24 órában, ezekkel együtt 990 383 mintavételt végeztek tavasz óta.
  • 28 070 embert utasítottak hatósági házi karanténban való tartózkodásra.

A korábbi 2-300 körüli esetszám-növekedés után majdnem

egy hete 400 fölött van az adat Budapesten,

hétfőre 423 új esetet regisztráltak (szombatról vasárnapra 486, péntekről szombatra 425, egy nappal korábban 424, azelőtt 450 volt a növekmény; 300 alatti szám - 284 - utoljára október 20-án szerepelt a nyilvántartásban).

Pest megyében is gyorsulva terjed a járvány, 364 regisztrált Covid-19-beteget mutat a hétfői adat.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma dinamikusan emelkedik. A kórházi kezelést igénylők számának növekedése miatt bővült itthon az ellátásába elvont kórházak száma.

A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján,

kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.

A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az Operatív Törzs a 200 fő feletti idősotthonok számára non-invazív lélegeztetőgépekeket biztosít.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018