INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

demográfia

családvédelmi akcióterv

születések száma

Egyre elfogadottabb a családvédelmi akcióterv

Egyre elfogadottabb a családvédelmi akcióterv

Az elmúlt félévben a születések száma csaknem 6 százalékkal, a házasságkötések száma pedig 30 százalékkal emelkedett - mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke az InfoRádiónak. Hozzátette: a javuló demográfiai adatok is azt mutatják, hogy sikeres az egy évvel ezelőtt indult családvédelmi akcióterv.

Több tényező alapján is kijelenthetjük, hogy a családvédelmi akcióterv az elmúlt tíz év legsikeresebb családpolitikai programja - mondta az InfoRádióban Fűrész Tünde, a magyar kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet elnöke. Példaként a demográfiai adatokat idézte: már hatodik hónapja egyre több gyermek születik az előző évi adatokkal összevetve, illetve hozzátette, hogy a házasságkötések száma is nagyon jelentősen nőtt az elmúlt évben.

Az elmúlt fél évben 5,6 százalékkal nőtt a gyermekszületések száma és 30 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt a téli és a tavaszi időszakban.

"A házasságkötések száma ráadásul úgy emelkedett meg, hogy májusban a koronavírus már erősen éreztette a hatását, és akkor jelentősen csökkent az esküvők száma, de még ezzel együtt is elmondhatjuk, hogy az elmúlt fél évben harmadával többen kötöttek házasságot" - tette hozzá Fűrész Tünde.

"Több, mint 200 ezer olyan családról tudunk, amelyik a hét intézkedésből valamelyiket igénybe tudták venni,

és így a családi életükben segítséget kapnak vagy a babaváró, vagy a csok-kölcsönök, vagy akár a bölcsőde-fejlesztés révén" - mondta Fűrész Tünde.

Megemlítette azt is, hogy a közelmúltban megismételték az egy éve is elvégzett reprezentatív kutatást a gyermekvállalási korban lévő magyarok körében, és ebből az derült ki, hogy a családvédelmi akcióterv népszerűsége töretlen, sőt, úgy látják, hogy egyre többen vélik úgy, hogy ez egy hasznos és eredményes program. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka mind a hét intézkedéssel egyetért. "Emellett a tavalyi eredményekhez képest minden mutatónál egyre eredményesebbnek és elfogadottnak tekintik ezt az akciótervet" - tette hozzá Fűrész Tünde.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

KINCS: kedvezők a demográfiai adatok
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018