INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

szijjártó péter

hableány

hajóbaleset

emlékmű

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete (k) és Karácsony Gergely főpolgármester koszorút helyez el az áldozatoknak emléket állító plakett elé Hableány sétahajó egy évvel ezelőtt történt tragédiájának évfordulóján tartott megemlékezésen a Jászai Mari téri BKV kikötőállomáson 2020. május 29-én. Szijjártó Péter az eseményen bejelentette, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti balesete áldozatainak. A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.

Újabb bejelentés a Hableány áldozatainak emlékművéről Szijjártó Pétertől

Infostart

Már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten - közölte közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon tárgyalt Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel, aki köszönetet mondott Magyarországnak az egy évvel ezelőtti hajótragédia során mutatott szolidaritásért, és az egyéves évfordulón tartott megemlékezésekért.

Szijjártó Péter a katasztrófa első évfordulóján rendezett megemlékezésen, május 29-én jelentette be, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti balesete áldozatainak.

A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, azóta huszonhét holttestet találtak meg.

A külgazdasági és külügyminiszter a dél-koreai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésről szólva arról is írt a közösségi oldalán hogy elismerésüket fejezték ki egymásnak a koronavírus elleni védekezésben tett erőfeszítésekért. "A koreai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország lehetővé tette a koreai vállalatoknál dolgozók beutazását Magyarországra, én pedig köszönetet mondtam a koreai vállalatok magyarországi beruházásáért" - írta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy tavaly a koreai vállalatok döntöttek a legtöbb magyarországi beruházásról: a Samsung SDI és az SK Innovation beruházásai nyomán Magyarország az elektromos autók iparának európai fellegvárává vált.

A beruházásoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, az első negyedévben 21 százalékkal nőtt, és megközelítette az egymilliárd dollárt.

Szoros az együttműködés a két ország között a nemzetközi politikában: Magyarország támogatja Korea ENSZ BT-tagságát, valamint szorgalmazza az Európai Unió és Korea közötti beruházásvédelmi megállapodásól szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018