eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete (k) és Karácsony Gergely főpolgármester koszorút helyez el az áldozatoknak emléket állító plakett elé Hableány sétahajó egy évvel ezelőtt történt tragédiájának évfordulóján tartott megemlékezésen a Jászai Mari téri BKV kikötőállomáson 2020. május 29-én. Szijjártó Péter az eseményen bejelentette, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti balesete áldozatainak. A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Újabb bejelentés a Hableány áldozatainak emlékművéről Szijjártó Pétertől

Már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten - közölte közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon tárgyalt Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel, aki köszönetet mondott Magyarországnak az egy évvel ezelőtti hajótragédia során mutatott szolidaritásért, és az egyéves évfordulón tartott megemlékezésekért.

Szijjártó Péter a katasztrófa első évfordulóján rendezett megemlékezésen, május 29-én jelentette be, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti balesete áldozatainak.

A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, azóta huszonhét holttestet találtak meg.

A külgazdasági és külügyminiszter a dél-koreai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésről szólva arról is írt a közösségi oldalán hogy elismerésüket fejezték ki egymásnak a koronavírus elleni védekezésben tett erőfeszítésekért. "A koreai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország lehetővé tette a koreai vállalatoknál dolgozók beutazását Magyarországra, én pedig köszönetet mondtam a koreai vállalatok magyarországi beruházásáért" - írta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy tavaly a koreai vállalatok döntöttek a legtöbb magyarországi beruházásról: a Samsung SDI és az SK Innovation beruházásai nyomán Magyarország az elektromos autók iparának európai fellegvárává vált.

A beruházásoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, az első negyedévben 21 százalékkal nőtt, és megközelítette az egymilliárd dollárt.

Szoros az együttműködés a két ország között a nemzetközi politikában: Magyarország támogatja Korea ENSZ BT-tagságát, valamint szorgalmazza az Európai Unió és Korea közötti beruházásvédelmi megállapodásól szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×