eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Balról Lipták Alice rezidens és egy amerikai születésű ötödéves hallgató gyakorlatot tart a gyermekfogászaton. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018 tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Így indulhat újra a háziorvosi, szakorvosi ellátás - újabb részletek

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Május 4-től szigorú feltételek mellett újraindult

  • a háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is
  • az egynapos ellátások
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a tranplantációs beavatkozások
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások

rendszere. Ezzel kapcsolatban Kásler Miklós most azt nevezte főszabálynak, hogy

  • a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra,
  • óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség (aki késik, annak új időpontot kell kérnie)
  • minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

A további részletes tudnivalókat (kötelező távolságtartás, vizsgálatok, beavatkozások elvégzése) itt foglaltuk össze.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília kifejtette: a látogatási tilalom érvényben marad a kórházakban, csakúgy, mint az idősotthonokban, ahova új beteget sem lehet felvenni továbbra sem.

Két, súlyos állapotban lévő orvos is kapott plazmaterápiát

Kásler Miklós miniszter hétfőn beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőnek nevezte mind a vérplazma-terápiás kezeléseket, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiákat. Kásler Miklós hangsúlyozta: mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én.
MTI/Balogh Zoltán
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. MTI/Balogh Zoltán

A miniszter emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota "konszolidálódott", lekerült a lélegeztetőgépről, és

minden remény megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat.

A másik terápiás formáról szólva Kásler Miklós elmondta, ez a gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát. Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, ezt az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazta. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is - mondta el a miniszter. Ezt a terápiát négy betegnél alkalmazták Magyarországon, ezzel elkerülve azt, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben.

Eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát - mindketten orvosok.

Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről. A miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult. "Mindkét innovatív terápia reménykeltő".

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik. A tárcavezető azt mondta, hogy a járvány kapcsán a magyar orvostudomány megmozdult, a szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak, és "hősiesen küzdenek a járvány ellen, a betegeik érdekében".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×