eur:
393.43
usd:
368.97
bux:
65649.58
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy nővér injekciót ad be a gyermek-aneszteziológiai és intenzív osztályon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. október 13-án. Az 1976-ban létrejött intézmény október 14-én ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Így működik egy kórház a koronavírus jelentette vészhelyzetben

A bevezetett óvintézkedésekről, a plusz feladatokról kérdezte az InfoRádió Velkey Györgyöt, a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatóját.

A Bethesda Gyermekkórház jelenlegi feladata, hogy a ráeső összes beteget, beleéetve azokat, akiket eddig tovább kellett küldenie, ellássa, illetve, ahogyan valamennyi kórháznak, gondoskodjon azoknak a munkatársaknak a karanténba kerüléséről, akik esetlegesen kontakttá váltak – ismertette Velkey György főigazgató az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy az országos teendőiket – az égésellátástól az intenzív ellátáson keresztül sok mindenem át – természetesen a továbbiakban is ellátják. A koronavírusossal kapcsolatban pedig a betegek kiszűrése, megfelelő elkülönítésük és továbbításuk hárul az intézményre.

A Bethesdában jelenleg szigorú látogatási tilalom van érvényben, ahogyan mindenhol máshol is az országban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy édesanya vagy édesapa tartózkodhat a gyereke mellett nagyobb mozgások nélkül. Az pedig külön a gyerekkórház által bevezetett kérés, hogy a járóbetegekkel is csak egy szülő érkezzen, ezzel csökkentve az esetleges tumultust – tette hozzá a főigazgató.

Velkey György arra is kitért, bár a Bethesdának

az egyszer használatos maszkellátottsága pillanatnyilag kielégítő,

igyekeztek feltölteni a raktáraikat, de látják és olvassák a világ híreit, ezért nekik is fel kell készülniük arra az időre, amikor esetlegesen hirtelen gondok lehetnek. Emiatt egy hozzájuk közel álló varroda, valamint a református nőszövetségi szolgálatok segítségét kérték maszkok készítésre.

A szakember fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Bethesdával is szoros kapcsolatban álló KórházSuli programot, amely eddig a beteg gyerekeket segítette a tanulásban, mától kiterjesztették az egészségügyi dolgozók gyerekei számára. Ennek keretében több száz egyetemista tart egyéni képzéseket távoktatásban. De hasonló önkéntes alapú munkára folyamatosan lehetőség nyílhat, így aki tud és akar segíteni, kövesse az intézmény internetes oldalát – tette hozzá.

Ugyanakkor a legfontosabbnak azt tartja a jelenlegi helyzetben, hogy

az emberek szolidárisak és emberségesek, bajtársiasak legyenek egymással.

Hogy mindenki értse: védelemre szorulnak különösen az idősek, valamint mellettük az egészségügyben dolgozók.

A Bethesda Gyermekkórház pedig a mai naptól valamennyi munkatársa gyermeke számára biztosítja a gyermekmegőrzést, -felügyeletet és -oktatást. Kiscsoportosan, a kórházhigiéniai feltételeket biztosítva, szakavatott pedagógusokkal, pszichológusokkal, szociális munkatársakkal, a kórháztól elkülönített helyszínen, sorolta Velkey György, megjegyezve: nyilvánvaló, hogy a dolgozóikkal

sok hónapos, nagyon intenzív munkára készülnek,

ezért kiemeltnek tatja, hogy karban tudják magukat testileg, lelkileg tartani.

Illetve életbe lépett egy szabály, ami alapján a 65 év feletti és krónikus beteg dolgozóikat kivonták az aktív gyógyítási ellátásból, és otthoni munkát végeznek, hogy feltétlenül védve legyenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×