eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A budapesti Szent László Kórház 2020. március 10-én. Az egyészségügyi intézményben kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Lépett a főváros, járványvédelmi intézkedéseket vezettek be

Az operatív törzshöz fordult a védekezéshez szükséges eszközök ügyében a Fővárosi Önkormányzat. A főpolgármester arra kér minden budapestit és a fővárosban járó polgárt, hogy kövesse az előírásokat.

A főváros vezetése személyesen egyeztetett a fővárosi intézmények vezetőivel a koronavírus miatt kialakult helyzetről - írja közleményében Budapest főpolgármestere.

Megtartotta alakuló ülését a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) az egészségügyért felelős kerületi vezetők részvételével, a találkozókon a koronavírus miatt kialakult helyzet volt a téma. Karácsony Gergely megjegyezte, hogy bár a BEF ülésén a várólisták megszüntetéséhez szükséges kerületi intézkedésekről terveztek az egyeztetést, a járványveszély átírta a napirendet.

Amiről már döntés született:

1. A BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát tovább növeljük.

2. A dolgozóinkat rendszeresen tájékoztatjuk az óvintézkedésekről.

3. A BKK határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat.

4. A már utcán lévő tájékoztató kampányunk angol nyelvű változatát is elkészítjük, a Budapestre – egyre fogyatkozó számban - érkező turistákat a szabályok, előírások betartására szólítjuk fel. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az állami turisztikai ügynökséggel folyamatos kapcsolatban teszi meg a szükséges lépéseket.

5. A hajléktalanellátó intézményeink számára külön protokollt dolgozunk ki, az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.

6. Az intézményeinket felkészítettük arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket.

7. Kérjük a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagy létszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében a szervezőknél szorgalmazzuk, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.

8. Az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást eljuttatjuk az intézményeinknek A már kialakult helyzet, és a várhatóan elkerülhetetlen intézkedések jelentős terhet rónak a városra és az intézményekre, szükségesnek látszik a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintése is, erről a kerületekkel egyeztettünk. Szükségesnek látjuk a soron kívüli egyeztetéseket a kormánnyal is.

Karácsony Gergely közleménye szerint a főváros és a fővárosi intézmények teszik a dolgukat. Ebben továbbra is az információk birtokában lévő kormányzati operatív törzs iránymutatásai szerint kell eljárniuk. A főpolgármester megjegyzi, hogy noha tisztában vannak az operatív törzs leterheltségével és kiemelt felelősségével, de nem könnyíti meg a budapesti felkészülést és a szükséges intézkedésekről szóló gyors döntéseket, hogy

a főjegyző által írt hivatalos levélre, benne sok kérdésre, a mai napig nem kaptak választ.

Mint írja, a kerületi vezetők is több olyan jogos kérdést, igényt vetettek fel, amelyek a kormány kompetenciájába tartoznak. A budapestiek biztonsága és egészsége érdekében ezeket a kérdéseket, igényeket összegyűjtik és továbbítják az operatív törzsnek iránymutatást kérve.

Emellett jelezték igényüket a védekezéshez szükséges felszerelések (maszk, fertőtlenítő) beszerzésével kapcsolatban.

A főpolgármester arra kér minden budapestit és a fővárosban járó polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×