eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Tarlós István: értelmetlen, hogy gyalogoshíd legyen a Lánchídból

A korábbi főpolgármester számos kérdésről, többek között a főváros anyagi helyzetéről, a Budapestinfóról, a zöldügyekről és a klímavészhelyzetről is kifejtette véleményét.

Nagyinterjút közöl a Magyar Nemzet Tarlós Istvánnal, Orbán Viktor kormányfő főtanácsadójával, korábbi főpolgármesterrel.

Tarlós István elmondta, a váltás óta egyszer beszélt - telefonon - Karácsony Gergellyel, utódja boldog karácsonyt kívánt neki az év végén, de egyébként semmilyen kapcsolat nincs kettejük között.

Szerinte

a jelenlegi főpolgármester mögött olyan csapat áll, amely néha azt súgja neki, mutogasson vissza az előző vezetésre vagy a kormányra, de közben "teljesen téves mondatok" hangzanak el

a 3-as metróról vagy a főváros adósságáról. "Mi 2019-ben nulla működési hitellel adtuk át a fővárost, ráadásul a fejlesztési hitelkeret - ami szintén lényegesen alacsonyabb - nagy része is csak formálisan szerepel a költségvetésben, az még nincs felhasználva. Ami a 3-as metrót illeti, a kocsik korróziós hibáját, amit csak a három prototípusszerelvénynél fedeztek fel a 37 szerelvény közül, az oroszok garanciálisan kijavítják, az a budapestieknek egy fillérjébe nem kerül."

Elmondta a véleményét a Budapestinfó megszüntetéséről, amit egyébként Lázár János korábbi kancelláriaminiszterrel való ellentéte és a Kormányinfó tett létjogosulttá. Aztán azonban "a Lázár Jánossal való csaták egyre inkább elmaradtak, és sokkal inkább a fővárost érintő komolyabb ügyek vagy a közvélemény előtt kevésbé ismert kérdések tisztázása lett a Budapestinfó fő témája. Nagyon szívesen csináltam" - vallotta Tarlós István, aki szerint tehát indokolt, hogy legyen ilyen.

Tarlós István egykori helyetteséről, a január óta kormányszóvivőként dolgozó Szalay-Bobrovniczky Alexandráról elmondta, "leánykori neve mindig is jobban tetszett" neki (Szentkirályi), "egy okos és jól kommunikáló fiatal édesanyának" tartja, akinek "jó az orgánuma, kellemes megjelenésű személyiség", "nem feltétlenül extra pozitív híreket is eladhatóan képes kommunikálni".

A Lánchíd égető problémájáról is beszélt.

"A gyalogoshíd alapfunkciója szempontjából elsősorban műszaki okokból erősen vitatható.

Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen"

- fogalmazott.

Úgy látja, a szerkezet korróziója nem fog attól megállni, hogy az autók helyett csak járókelők, biciklisták fogják használni. A felújítás pedig idővel egyre többe fog kerülni, arról nem is beszélve, hogy a Petőfi híd felújítása is egyre szükségesebb.

A zöldügyek körül főpolgármesterként "nem csapott nagy zajt", de arra rámutatott, "két éve van Budapestnek a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott klímastratégiája, bár ezt agyonhallgatja az ellenzék".

"A vészhelyzet kifejezéssel viszont óvatosabban kellene bánni. A magyar jogrend jelenleg nem ismeri önálló megkülönböztetésül a zöldek által kreált klímavészhelyzet fogalmát. A vészhelyzet jogi kategória, váratlan veszélyes helyzet, ami azonnali konkrét intézkedésre kötelez. Tényét illetékes állami szerv meg kell hogy állapítsa. Tehát ha ilyen van, akkor nagyon konkrét intézkedésekre van szükség, amiről ma nem tudunk" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy visszatért a Demszky-korszak számos szereplője Karácsony Gergely mellett, az az érzése, hogy ezek nem a főpolgármester döntései voltak, míg személyi kérdésekben Tarlós István mindig maga döntött.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×