INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

tarlós istván

budapestinfó

karácsony gergely

Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.

Tarlós István: értelmetlen, hogy gyalogoshíd legyen a Lánchídból

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A korábbi főpolgármester számos kérdésről, többek között a főváros anyagi helyzetéről, a Budapestinfóról, a zöldügyekről és a klímavészhelyzetről is kifejtette véleményét.

Nagyinterjút közöl a Magyar Nemzet Tarlós Istvánnal, Orbán Viktor kormányfő főtanácsadójával, korábbi főpolgármesterrel.

Tarlós István elmondta, a váltás óta egyszer beszélt - telefonon - Karácsony Gergellyel, utódja boldog karácsonyt kívánt neki az év végén, de egyébként semmilyen kapcsolat nincs kettejük között.

Szerinte

a jelenlegi főpolgármester mögött olyan csapat áll, amely néha azt súgja neki, mutogasson vissza az előző vezetésre vagy a kormányra, de közben "teljesen téves mondatok" hangzanak el

a 3-as metróról vagy a főváros adósságáról. "Mi 2019-ben nulla működési hitellel adtuk át a fővárost, ráadásul a fejlesztési hitelkeret - ami szintén lényegesen alacsonyabb - nagy része is csak formálisan szerepel a költségvetésben, az még nincs felhasználva. Ami a 3-as metrót illeti, a kocsik korróziós hibáját, amit csak a három prototípusszerelvénynél fedeztek fel a 37 szerelvény közül, az oroszok garanciálisan kijavítják, az a budapestieknek egy fillérjébe nem kerül."

Elmondta a véleményét a Budapestinfó megszüntetéséről, amit egyébként Lázár János korábbi kancelláriaminiszterrel való ellentéte és a Kormányinfó tett létjogosulttá. Aztán azonban "a Lázár Jánossal való csaták egyre inkább elmaradtak, és sokkal inkább a fővárost érintő komolyabb ügyek vagy a közvélemény előtt kevésbé ismert kérdések tisztázása lett a Budapestinfó fő témája. Nagyon szívesen csináltam" - vallotta Tarlós István, aki szerint tehát indokolt, hogy legyen ilyen.

Tarlós István egykori helyetteséről, a január óta kormányszóvivőként dolgozó Szalay-Bobrovniczky Alexandráról elmondta, "leánykori neve mindig is jobban tetszett" neki (Szentkirályi), "egy okos és jól kommunikáló fiatal édesanyának" tartja, akinek "jó az orgánuma, kellemes megjelenésű személyiség", "nem feltétlenül extra pozitív híreket is eladhatóan képes kommunikálni".

A Lánchíd égető problémájáról is beszélt.

"A gyalogoshíd alapfunkciója szempontjából elsősorban műszaki okokból erősen vitatható.

Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen"

- fogalmazott.

Úgy látja, a szerkezet korróziója nem fog attól megállni, hogy az autók helyett csak járókelők, biciklisták fogják használni. A felújítás pedig idővel egyre többe fog kerülni, arról nem is beszélve, hogy a Petőfi híd felújítása is egyre szükségesebb.

A zöldügyek körül főpolgármesterként "nem csapott nagy zajt", de arra rámutatott, "két éve van Budapestnek a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott klímastratégiája, bár ezt agyonhallgatja az ellenzék".

"A vészhelyzet kifejezéssel viszont óvatosabban kellene bánni. A magyar jogrend jelenleg nem ismeri önálló megkülönböztetésül a zöldek által kreált klímavészhelyzet fogalmát. A vészhelyzet jogi kategória, váratlan veszélyes helyzet, ami azonnali konkrét intézkedésre kötelez. Tényét illetékes állami szerv meg kell hogy állapítsa. Tehát ha ilyen van, akkor nagyon konkrét intézkedésekre van szükség, amiről ma nem tudunk" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy visszatért a Demszky-korszak számos szereplője Karácsony Gergely mellett, az az érzése, hogy ezek nem a főpolgármester döntései voltak, míg személyi kérdésekben Tarlós István mindig maga döntött.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018