INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

parlagfű

allergia

pollen

Közmunkások vágják a parlagfüvet Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.

Nagyon nagy a baj parlagfűfronton

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Másodfokú riasztás lépett életbe, a pollenkoncentráció nagyon magas, helyenként extrém. Mindenhol ott van, ahol gaz van.

Országosan másodfokúra érett a parlagfűriasztás - olvasható a Sonline.hu somogyi portálon.

A tavaszi hűvös időjárás miatt később indult a növény fejlődése, alacsonyabb pollenszámot vártak a hatóságok, egy hete viszont extrém pollenfertőzés miatt adtak ki riasztást.

Somogyban sok helyütt, nemzeti parkokban, vizes élőhelyeken, belterületek, utak környékén és mezőgazdasági területeken egyaránt parlagfűtársulások találhatók, amelyek elegyet képeznek más gyomokkal. Légköbméterenként 100 pollen már tüneteket okoz, átlagban a megyében háromszoros koncentrációt mérnek augusztus közepétől.

A pollenfűkoncentráció térképen jelezve a met.hu oldal adatai szerint
A pollenfűkoncentráció térképen jelezve az Országos Meteorológiai Szolgálat oldal adatai szerint

Nagyon agresszív növényről van szó. A parlagfű nem nagy, kiterjedt területeken van jelen, hanem gyomtársulásokban található, csakis a totális kaszálással lehet a növényt irtani.

Magyarországon ma minden negyedik ember pol­lenallergiától szenved.

Az idei parlagfűszezontól érvényes törvénymódosítás értelmében a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. A növényvédelmi bírság mértéke 5 millió forintig is terjedhet.

Nyitókép: Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018