eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Közmunkások vágják a parlagfüvet Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.
Nyitókép: Rosta Tibor

Nagyon nagy a baj parlagfűfronton

Másodfokú riasztás lépett életbe, a pollenkoncentráció nagyon magas, helyenként extrém. Mindenhol ott van, ahol gaz van.

Országosan másodfokúra érett a parlagfűriasztás - olvasható a Sonline.hu somogyi portálon.

A tavaszi hűvös időjárás miatt később indult a növény fejlődése, alacsonyabb pollenszámot vártak a hatóságok, egy hete viszont extrém pollenfertőzés miatt adtak ki riasztást.

Somogyban sok helyütt, nemzeti parkokban, vizes élőhelyeken, belterületek, utak környékén és mezőgazdasági területeken egyaránt parlagfűtársulások találhatók, amelyek elegyet képeznek más gyomokkal. Légköbméterenként 100 pollen már tüneteket okoz, átlagban a megyében háromszoros koncentrációt mérnek augusztus közepétől.

A pollenfűkoncentráció térképen jelezve a met.hu oldal adatai szerint
A pollenfűkoncentráció térképen jelezve az Országos Meteorológiai Szolgálat oldal adatai szerint

Nagyon agresszív növényről van szó. A parlagfű nem nagy, kiterjedt területeken van jelen, hanem gyomtársulásokban található, csakis a totális kaszálással lehet a növényt irtani.

Magyarországon ma minden negyedik ember pol­lenallergiától szenved.

Az idei parlagfűszezontól érvényes törvénymódosítás értelmében a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. A növényvédelmi bírság mértéke 5 millió forintig is terjedhet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×