INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

zajterhelés

repülőtér

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

tarlós istván

palkovics lászló

Budapest, 2019. augusztus 1. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Megoldások a Budapest feletti repülési zajok visszaszorítására címmel a Városházán 2019. augusztus 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Október közepétől lehet csönd éjféltől hajnalig a reptér környékén

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Elkészültek a tervek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajterhelésének csökkentéséről.

Járatonként 1000 eurós zajterhelési díjat kell majd fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelyek repülői az úgynevezett mélyalvási időszakban, vagyis éjfél és hajnal 5 óra között szállnak le a ferihegyi repülőtéren - jelentette be sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Tarlós István budapesti főpolgármester. A zajterhelési díjat a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szedi be, és a légikikötő környezetében lévő házak hangszigetelési pályázatainak támogatására fordítja.

Az északai repülés visszaszorítása érdekében bevezetnek egy másik változtatást is: 5 csomóról 10 csomóra emelik a megengedett hátszél mértékét azon a kifutópályán, ahová át fogják terelni az egyébként Budapest felett le- és felszálló repülőgépeket. Ezzel párhuzamosan kiépítenek egy interaktív zajmonitoring rendszert.

Hatról 13-ra emelik a zajmérési pontok számát, a 18. kerületi lakosok pedig zajmérő eszközöket igényelhetnek az önkormányzattól, hogy összehasonlíthassák a hivatalos adataikat az ővéikkel. Készítenek egy mobiltelefonos alkalmazást is, amelyen a lakók jelezhetik, ha mégis vannak éjszakai repülések, vagy ha azok túl hangosak.

Az egész új rendszer várhatóan október közepére készül el,

a repülőtér környékén élők tehát akkor számíthatnak csendre éjfél és hajnal 5 óra között.

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Október közepétől lehet csönd éjféltől késő hajnalig
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018