INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

zajterhelés

repülőtér

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

tarlós istván

palkovics lászló

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Megoldások a Budapest feletti repülési zajok visszaszorítására címmel a Városházán 2019. augusztus 1-jén.

Október közepétől lehet csönd éjféltől hajnalig a reptér környékén

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Elkészültek a tervek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajterhelésének csökkentéséről.

Járatonként 1000 eurós zajterhelési díjat kell majd fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelyek repülői az úgynevezett mélyalvási időszakban, vagyis éjfél és hajnal 5 óra között szállnak le a ferihegyi repülőtéren - jelentette be sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Tarlós István budapesti főpolgármester. A zajterhelési díjat a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szedi be, és a légikikötő környezetében lévő házak hangszigetelési pályázatainak támogatására fordítja.

Az északai repülés visszaszorítása érdekében bevezetnek egy másik változtatást is: 5 csomóról 10 csomóra emelik a megengedett hátszél mértékét azon a kifutópályán, ahová át fogják terelni az egyébként Budapest felett le- és felszálló repülőgépeket. Ezzel párhuzamosan kiépítenek egy interaktív zajmonitoring rendszert.

Hatról 13-ra emelik a zajmérési pontok számát, a 18. kerületi lakosok pedig zajmérő eszközöket igényelhetnek az önkormányzattól, hogy összehasonlíthassák a hivatalos adataikat az ővéikkel. Készítenek egy mobiltelefonos alkalmazást is, amelyen a lakók jelezhetik, ha mégis vannak éjszakai repülések, vagy ha azok túl hangosak.

Az egész új rendszer várhatóan október közepére készül el,

a repülőtér környékén élők tehát akkor számíthatnak csendre éjfél és hajnal 5 óra között.

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Október közepétől lehet csönd éjféltől késő hajnalig
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018