eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Megoldások a Budapest feletti repülési zajok visszaszorítására címmel a Városházán 2019. augusztus 1-jén.
Nyitókép: Illyés Tibor

Október közepétől lehet csönd éjféltől hajnalig a reptér környékén

Elkészültek a tervek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajterhelésének csökkentéséről.

Járatonként 1000 eurós zajterhelési díjat kell majd fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelyek repülői az úgynevezett mélyalvási időszakban, vagyis éjfél és hajnal 5 óra között szállnak le a ferihegyi repülőtéren - jelentette be sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Tarlós István budapesti főpolgármester. A zajterhelési díjat a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szedi be, és a légikikötő környezetében lévő házak hangszigetelési pályázatainak támogatására fordítja.

Az északai repülés visszaszorítása érdekében bevezetnek egy másik változtatást is: 5 csomóról 10 csomóra emelik a megengedett hátszél mértékét azon a kifutópályán, ahová át fogják terelni az egyébként Budapest felett le- és felszálló repülőgépeket. Ezzel párhuzamosan kiépítenek egy interaktív zajmonitoring rendszert.

Hatról 13-ra emelik a zajmérési pontok számát, a 18. kerületi lakosok pedig zajmérő eszközöket igényelhetnek az önkormányzattól, hogy összehasonlíthassák a hivatalos adataikat az ővéikkel. Készítenek egy mobiltelefonos alkalmazást is, amelyen a lakók jelezhetik, ha mégis vannak éjszakai repülések, vagy ha azok túl hangosak.

Az egész új rendszer várhatóan október közepére készül el,

a repülőtér környékén élők tehát akkor számíthatnak csendre éjfél és hajnal 5 óra között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×