INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

érettségi

hamisítás

informatikai rendszer

Érettségi - súlyos következménye lett egy csalásnak

Érettségi - súlyos következménye lett egy csalásnak

Infostart / MTI

Közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy zalai fiatal ellen, aki a központi informatikai rendszer hibáját kihasználva meghamisította a bukott érettségi vizsgájának dokumentumát.

A jelenleg 19 éves fiatalember tavaly fejezte volna be a tanulmányait az egyik nagykanizsai szakképző iskolában. Matematikából azonban megbukott, ezért rendes érettségi vizsgára nem mehetett, a megfelelő érdemjegyekkel lezárt tárgyakból azonban előrehozott érettségit tehetett tavaly júniusban.

Ezen a vizsgán négy tárgyból vizsgázott, magyarból és történelemből azonban - mobiltelefonjával internetre csatlakozva - puskázni próbált, azonban ezt észrevették a felügyelő tanárok. A két tárgyból a fiatalember vizsgaeredményeit két nappal később a vizsgabizottság érvénytelenítette, a harmadik tárgyból pedig megbukott, így ebből javítóvizsgára kötelezték.

A történtek miatt a fiatal a vizsgák után egy, az érettségi törzslaphoz hasonló tartalmú törzslapkivonatot kapott, aminek záradéka tartalmazta, hogy szabálytalanság elkövetése, illetve a bukás miatt csak javítóvizsgákat tehet.

A kétszintű érettségi szoftver rendszerhibája miatt azonban hiába érvénytelenítette a szabálytalanság miatt a vizsgabizottság a vizsgaeredményeket, a szoftverben egyszer érvényesként rögzített és lezárt adatot utólag nem lehetett módosítani,

emiatt a két tárgy rovatában a záradék ellenére elégséges osztályzat szerepelt.

Az elírást a fiatal észrevette, de erről senkinek nem szólt, helyette a törzslapkivonat záradékrészét lefényképezte, majd számítógépével átszerkesztve úgy módosította, hogy csak egy tárgyból kelljen javítóvizsgát tennie. Az általa kinyomtatott hamis törzslapkivonattal tavaly ősszel egy másik nagykanizsai középiskolában jelentkezett érettségire, ott azonban ellenőrzéskor kiderült a hamisítás, ami miatt rendőrségi feljelentést tettek - írta az esetről a Zala Megyei Főügyészség.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018