INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

fejér megye

tűz

autó

tűzoltó

Sorozatban borulnak lángba az autók Fejér megyében

Sorozatban borulnak lángba az autók Fejér megyében

Infostart

Iszkaszentgyörgy, Kisapostag, Polgárdi, Székesfehérvár – négy település, ahol autók gyulladtak ki az utóbbi napokban.

Július 13-án menet közben kigyulladt egy személyautó az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya közötti úton Július 15-én a 6-os úton, Kisapostag közelében haladt egy kisbusz, amikor kigyulladt.Július 17-én Polgárdiban, a Kossuth utcában, s ugyanezen a napon Székesfehérváron, a Szent Flórián körúton is lángra kapott egy-egy autó. A történésekben közös volt az is, hogy az autók motortere gyulladt ki, továbbá a közelben tartózkodók mindkét esetben porral oltó készülékekkel megkezdték a tűzoltást. Az utasok időben kiszálltak.

Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes a feol.hu megkeresésére el­mondta: bár most valóban gyakoriak ezek a tűzesetek, összességében a statisztika alapján nem történik több autótűz, mint máskor. Gyakoriak a motortérből és a műszerfal környékéről induló tüzek, de a kipufogórendszer hibájából vagy egy közlekedési baleset következményeként is lángra kaphat az autó. Lényegében mindegy, hogy álló vagy haladó járműről beszélünk, miután kivesszük a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, több elektronikai rendszer akár tíz, tizenöt percen át aktív még.

Érdemes folyamatosan karbantartani gépjárművet, illetve figyelni az intő jelekre. Ha problémát (például füstöt) érzékelünk, a lehető leghamarabb húzódjunk félre úgy, hogy az autónk és mi se jelentsünk balesetveszélyt A motort állítsuk le, húzzuk be a kéziféket, tegyük sebességbe az autót, vegyük ki a kulcsot, ezt követően nézhetjük meg, mi történik. Ha azt gyanítjuk, a motortérben van a meghibásodás, a motorháztetőt csak résnyire nyissuk ki, hiszen a beáramló oxigén kedvez a lángoknak. S bár hazánkban a személyautókban nem kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani, Farkas-Bozsik Gábor erősen ajánlja egy 1-2 kilogrammos, hordozható változat beszerzését. Ezzel a kezdeti, kis területet érintő tüzeknél még a szakemberek érkezése előtt be tudunk avatkozni.

Nyitókép: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018