INFORÁDIÓ 
2019. december 7. szombat
Ambrus

fejér megye

tűz

autó

tűzoltó

Sorozatban borulnak lángba az autók Fejér megyében

Sorozatban borulnak lángba az autók Fejér megyében

Infostart

Iszkaszentgyörgy, Kisapostag, Polgárdi, Székesfehérvár – négy település, ahol autók gyulladtak ki az utóbbi napokban.

Július 13-án menet közben kigyulladt egy személyautó az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya közötti úton Július 15-én a 6-os úton, Kisapostag közelében haladt egy kisbusz, amikor kigyulladt.Július 17-én Polgárdiban, a Kossuth utcában, s ugyanezen a napon Székesfehérváron, a Szent Flórián körúton is lángra kapott egy-egy autó. A történésekben közös volt az is, hogy az autók motortere gyulladt ki, továbbá a közelben tartózkodók mindkét esetben porral oltó készülékekkel megkezdték a tűzoltást. Az utasok időben kiszálltak.

Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes a feol.hu megkeresésére el­mondta: bár most valóban gyakoriak ezek a tűzesetek, összességében a statisztika alapján nem történik több autótűz, mint máskor. Gyakoriak a motortérből és a műszerfal környékéről induló tüzek, de a kipufogórendszer hibájából vagy egy közlekedési baleset következményeként is lángra kaphat az autó. Lényegében mindegy, hogy álló vagy haladó járműről beszélünk, miután kivesszük a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, több elektronikai rendszer akár tíz, tizenöt percen át aktív még.

Érdemes folyamatosan karbantartani gépjárművet, illetve figyelni az intő jelekre. Ha problémát (például füstöt) érzékelünk, a lehető leghamarabb húzódjunk félre úgy, hogy az autónk és mi se jelentsünk balesetveszélyt A motort állítsuk le, húzzuk be a kéziféket, tegyük sebességbe az autót, vegyük ki a kulcsot, ezt követően nézhetjük meg, mi történik. Ha azt gyanítjuk, a motortérben van a meghibásodás, a motorháztetőt csak résnyire nyissuk ki, hiszen a beáramló oxigén kedvez a lángoknak. S bár hazánkban a személyautókban nem kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani, Farkas-Bozsik Gábor erősen ajánlja egy 1-2 kilogrammos, hordozható változat beszerzését. Ezzel a kezdeti, kis területet érintő tüzeknél még a szakemberek érkezése előtt be tudunk avatkozni.

Nyitókép: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018