INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

sebességhatár

magyar közút nonprofit zrt.

úthálózat

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Infostart

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A sebességhatárok módosítása a közlekedési törvény értelmében több hatóságnak is feladata. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2018/19-ben tartja a forgalmi rend időszakos, ötévenként esedékes felülvizsgálatát. Ezek a vizsgálatok országosan tavaly hétszázötven kilométer, míg idén több mint ezer kilométer főutat érintenek – tudta meg a szoljon.hu a társaságtól.

A gyorsforgalmi és főúthálózaton tavaly tizenkilenc, az idei év első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentették a megengedett sebességet jellemzően üzemeltetési tapasztalatok, illetve lakossági és önkormányzati kezdeményezés alapján. A közlekedés biztonságának növelése érdekében is változtattak a sebességhatárokon, például kerékpáros átvezetéseknél, autóbusz-megállóhelyek térségében és a fokozott gyalogosforgalommal érintett szakaszokon.

A megengedett legnagyobb sebesség növelése csak három helyen történt az egész országban:

  1. tavaly a 46-os számú főút négysávos lakott területi szakaszán, Törökszentmiklóson ismét 70 kilométer/órára növelték a megengedett legnagyobb sebességet.
  2. Az idei év első öt hónapjában pedig a 4-es számú főút Szajol és Törökszentmiklós közötti négysávos szakaszán 110 kilométer/órás sebességhatárt vezettek be.
  3. A harmadik helyszín a 21-es főút 2×2 sávosra bővült szakasza.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018