eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A sebességhatárok módosítása a közlekedési törvény értelmében több hatóságnak is feladata. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2018/19-ben tartja a forgalmi rend időszakos, ötévenként esedékes felülvizsgálatát. Ezek a vizsgálatok országosan tavaly hétszázötven kilométer, míg idén több mint ezer kilométer főutat érintenek – tudta meg a szoljon.hu a társaságtól.

A gyorsforgalmi és főúthálózaton tavaly tizenkilenc, az idei év első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentették a megengedett sebességet jellemzően üzemeltetési tapasztalatok, illetve lakossági és önkormányzati kezdeményezés alapján. A közlekedés biztonságának növelése érdekében is változtattak a sebességhatárokon, például kerékpáros átvezetéseknél, autóbusz-megállóhelyek térségében és a fokozott gyalogosforgalommal érintett szakaszokon.

A megengedett legnagyobb sebesség növelése csak három helyen történt az egész országban:

  1. tavaly a 46-os számú főút négysávos lakott területi szakaszán, Törökszentmiklóson ismét 70 kilométer/órára növelték a megengedett legnagyobb sebességet.
  2. Az idei év első öt hónapjában pedig a 4-es számú főút Szajol és Törökszentmiklós közötti négysávos szakaszán 110 kilométer/órás sebességhatárt vezettek be.
  3. A harmadik helyszín a 21-es főút 2×2 sávosra bővült szakasza.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×