eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond a Párt-Állam-Párt című nyilvános internetes adatbázis bemutatóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának I. kerületi kiállítótermében 2018. október 17-én. az asztalnál balról jobbra: Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főlevéltárosa, Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke (k) és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója. Az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól az adatbázist a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) hozta létre.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Két és fél évig tarthat a rendszerváltozás emlékéve

Párt-Állam-Párt címmel hozott létre nyilvános internetes adatbázist az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB).

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az adatbázis bemutatóján hangsúlyozta: kollektív felelősség nem létezik. "Az embertelen rendszert emberek működtették", és ha a felelősök élettörténetét nem tárják fel, "az azzal a veszéllyel járhat, hogy a demokráciában is áldozattá válnak azok, akik a diktatúra áldozatai voltak".

Kitért arra is: jövőre lesz a rendszerváltozás kezdetének 30. évfordulója, és a kormány előtt van a Miniszterelnökség előterjesztése, hogy

2019. január 1-től 2021. június 30-ig, két és fél éven keresztül tartson majd a rendszerváltozás emlékéve.

1989. január 1. és 1991. június 30. között történt meg ugyanis Magyarországon a demokratikus átmenet, a kommunista diktatúra egypártrendszeréből ez idő alatt jött létre a demokratikus többpártrendszer.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke szerint

a kommunista diktatúra elszenvedőinek szimbolikus, információs kárpótlása az elkészült adatbázis.

A NEB elnöke fontosnak nevezte, hogy az adatbázis lefedi a teljes vidéki Magyarországot. Mostantól egy Zala vagy épp Csongrád megyei településen élő ember meg tudja keresni, hogy egy adott időszakban kik voltak azok, akik helyben "arcot adtak" a pártállami diktatúrának. Az adatbázissal tehát "vissza tudjuk adni a helyi közösségeknek a múltjukat" - tette hozzá Földváryné Kiss Réka.

Tóth Judit, az MNL főlevéltárosa ismertette: az adatbázis 3000 megyei, járási, illetve városi pártfunkcionárius és mintegy 1500 testület, valamint szervezeti egység adatait tartalmazza, és folyamatosan bővül majd.

Egy-egy emberről 20 adatelem rögzíthető, így a pártfunkciók mellett az iskolai végzettséget, a korábbi munkahelyeket, kitüntetéseket és pártbüntetéseket is feltüntették.

Elmondta: az adatbázison a levéltár 20 tagintézményében 47 levéltáros dolgozott. Az átnézett anyag nagyjából 500 iratfolyóméter, vagyis körülbelül 4 ezer doboz, melyekben egyenként körülbelül 600 irat van.

A pártállam állampárti funkcionáriusainak adatbázisa a paap.mnl.gov.hu oldalon érhető el. Az adatbázis készítői az észrevételeket az info@mnl.gov.hu, illetve az infoeb.hu címre várják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×