INFORÁDIÓ 
2019. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella

nemzeti emlékezet bizottsága

levéltár

állampárt

Budapest, 2018. október 17. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond a Párt-Állam-Párt című nyilvános internetes adatbázis bemutatóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának I. kerületi kiállítótermében 2018. október 17-én. az asztalnál balról jobbra: Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főlevéltárosa, Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke (k) és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója. Az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól az adatbázist a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) hozta létre. MTI/Szigetváry Zsolt

Két és fél évig tarthat a rendszerváltozás emlékéve

Infostart / MTI

Párt-Állam-Párt címmel hozott létre nyilvános internetes adatbázist az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB).

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az adatbázis bemutatóján hangsúlyozta: kollektív felelősség nem létezik. "Az embertelen rendszert emberek működtették", és ha a felelősök élettörténetét nem tárják fel, "az azzal a veszéllyel járhat, hogy a demokráciában is áldozattá válnak azok, akik a diktatúra áldozatai voltak".

Kitért arra is: jövőre lesz a rendszerváltozás kezdetének 30. évfordulója, és a kormány előtt van a Miniszterelnökség előterjesztése, hogy

2019. január 1-től 2021. június 30-ig, két és fél éven keresztül tartson majd a rendszerváltozás emlékéve.

1989. január 1. és 1991. június 30. között történt meg ugyanis Magyarországon a demokratikus átmenet, a kommunista diktatúra egypártrendszeréből ez idő alatt jött létre a demokratikus többpártrendszer.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke szerint

a kommunista diktatúra elszenvedőinek szimbolikus, információs kárpótlása az elkészült adatbázis.

A NEB elnöke fontosnak nevezte, hogy az adatbázis lefedi a teljes vidéki Magyarországot. Mostantól egy Zala vagy épp Csongrád megyei településen élő ember meg tudja keresni, hogy egy adott időszakban kik voltak azok, akik helyben "arcot adtak" a pártállami diktatúrának. Az adatbázissal tehát "vissza tudjuk adni a helyi közösségeknek a múltjukat" - tette hozzá Földváryné Kiss Réka.

Tóth Judit, az MNL főlevéltárosa ismertette: az adatbázis 3000 megyei, járási, illetve városi pártfunkcionárius és mintegy 1500 testület, valamint szervezeti egység adatait tartalmazza, és folyamatosan bővül majd.

Egy-egy emberről 20 adatelem rögzíthető, így a pártfunkciók mellett az iskolai végzettséget, a korábbi munkahelyeket, kitüntetéseket és pártbüntetéseket is feltüntették.

Elmondta: az adatbázison a levéltár 20 tagintézményében 47 levéltáros dolgozott. Az átnézett anyag nagyjából 500 iratfolyóméter, vagyis körülbelül 4 ezer doboz, melyekben egyenként körülbelül 600 irat van.

A pártállam állampárti funkcionáriusainak adatbázisa a paap.mnl.gov.hu oldalon érhető el. Az adatbázis készítői az észrevételeket az info@mnl.gov.hu, illetve az infoeb.hu címre várják.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Földváryné Kiss Réka, Nemzeti Emlékezet Bizottsága főigazgatója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018