eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagy változások lehetnek a felsőoktatásban - lapszemle

Meredeken emelkedtek a hozamok a kötvénypiacon - olvasható a Világgazdaságban. A Magyar Idők az ősvilági pannon ökoház építéséről ír.

A Népszavában arról lehet olvasni, hogy a hallgatók harmada is kiszorulhat az egyetemekről, ha a kormány kiterjeszti a Corvinus új modelljét, amely szerint az intézmény 2020-tól már egyáltalán nem tervez állami ösztöndíjas helyeket hirdetni. A tervek szerint jövőre egy állami alapítású közhasznú alapítvány veszi át az egyetem működtetését. A Corvinus célja, hogy 2030-ra 60 százalék legyen a fizetős hallgatók aránya. A hétvégén Palkovics László innovációs miniszter és Bódis József oktatási államtitkár is arról beszélt, hogy a Corvinus új modelljét az egész felsőoktatásra ki kell terjeszteni.

Két éven belül elkészül az ősvilági pannon ökoház a Városligetben - írja a Magyar Idők. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta, most épül a Biodóm nevű épület szerkezete, amelynek négy kupolájából kettő már el is készült, s a tervek szerint 2020-ban már megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy Magyarország elutasítja az európai uniós agrártámogatás csökkentését. Ezt Nagy István agrárminiszter közölte, miután Phil Hogannel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztossal tárgyalt a 2020 utáni agrárpolitika kulcskérdéseiről. A biztos szerint a tagállami befizetések növelésével elkerülhető lenne a források 5 százalékos csökkentése, de ehhez öt tagállam nem járul hozzá, a magyar kormány hajlandó lenne az uniós költségvetésbe történő befizetéseit emelni.

A Portfolio cikke szerint hat éve nem drágult így az élet Magyarországon, szeptemberben 69 hónapos csúcsra, 3,5 százalékra gyorsulhatott az éves infláció. A 2013-as szint elérése a megugró olajárak mellett a dohánytermékek jövedéki adója emelkedésének, valamint a nyers élelmiszerek árváltozásának is köszönhető.

A Népszava arról ír, hogy hatékonyabban kell felhasználni a brüsszeli támogatásokat a jövőben, ebbe most Magyarország utolsó a régióban. A GKI Gazdaságkutató 2005 és 2017 közötti időszakot vizsgáló tanulmányából kiderül, hogy a magyar kormányok nem hatékonyan használták fel az uniós forrásokat, és csak kis mértékben sikerült közeledni a fejlettebb tagállamokhoz, de a régió országainak többsége még ennél is jobban fejlődött.

A Világgazdaság arról közöl összeállítást, hogy meredeken emelkedtek a hozamok a kötvénypiacon. A lap által megkérdezett szakértők szerint ezt a többi között az amerikai hozamemelkedés okozta. A Világgazdaság kiemelte, hogy két és fél éves csúcson van a külföldi befektetők kezében lévő forint-állampapírállomány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×