eur:
395.08
usd:
371.68
bux:
66203.59
2024. április 16. kedd Csongor
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Alig változtak a politikai erőviszonyok

Lényegében mindegyik párt tartja a nyáron elért pozícióját a ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint. A Medián legújabb felmérése szerint viszont négy százalékpontot esett vissza a Fidesz-KDNP támogatottsága, a kormánypártokból kiábrándult szavazók azonban nem az ellenzék, hanem a bizonytalanok táborát erősítik.

A múlt havival azonos a Fidesz táborának mérete, a választópolgárok 35 százaléka áll a kormánypárt mögött – ez 2,8 milliós támogatottság. A Jobbik három hónapja 10 százalékos, 800 ezer híve van. Az MSZP a nyári hónapokban 6, most 7 százalékon áll, a szavazók száma megközelítőleg 600 ezer fő. A Demokratikus Koalíció a választások óta jellemzően 4 százalékot ért el, most is, a szavazótábor mérete több mint 300 ezer fő. Az LMP sem mozdul, negyedik hónapja 3 százalékos, nagyjából negyedmillió választópolgár támogatja a pártot. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum ezúttal 2 százalékon áll, táboraik körülbelül 150 ezer fősek. A Párbeszéd 1 százalékos, közel százezer fővel számolhat. Először szerepelt a listán a Mi Hazánk Mozgalom, szeptemberben 1 százalék jelölte meg kedvenc pártjaként. A pártnélküliek aránya ebben a hónapban 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 57 százalékot ér el. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban a Jobbik 14, az MSZP 11 százalékos. A Demokratikus Koalícióhoz 7 százalék kötődik erőteljesen, az LMP-hez 4 százalék. A Momentum a biztos szavazók között 3 százalékot vonz, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékot, a Párbeszéd 1 százalékot.

A Fidesz támogatottsága a lakosság közel felét kitevő alsó és az alsó-közép rétegekben a legmagasabb,

38-39 százalékos, de még a középső státuszúaknál is átlagos, 35 százalékos. Ugyanakkor a társadalom felső-közép és felső kategóriáiban ennél kisebb, de más pártokénál jóval nagyobb (28-31 százalékos) táboruk van.

A kutatás szerint az MSZP-re is az jellemző, hogy az alacsonyabb pozíciójú és a középen lévő lakossági csoportokban erősebb, ezekben 8-9 százalékot ér el. A tehetősebb, iskolázottabb, jobb foglalkozási kondíciókkal rendelkező választók körében gyengébb az MSZP, tőlük 3-4 százalékot kap.

A Jobbik támogatottsága nem rajzolható meg egyenes ívvel, legjobban az alsó-közép rétegekben szerepel – 15 százalékkal –, legrosszabb eredményt a felső státuszúaknál ér el – 6 százalékkal.

A Demokratikus Koalíció esetében a státusz szerinti értelmezés nem mutat sajátosságokat, lényegében 4 százalékot hoz a kvalifikált, gazdagabb csoportokban és a kevéssé iskolázottak, szegényebbek körében, és a közöttük elhelyezkedő választói közegben is - derült ki a felmérésből.

Az LMP-nél viszont tapasztalhatók markáns eltérések, a felső státuszúak 7 százalékától az alsó társadalmi pozíciókban lévők 2 százalékáig változnak a támogatottsági adatok. Hasonlóképpen írható le a kisebb táborral rendelkező pártok (Kétfarkú Kutyapárt, Momentum, Párbeszéd) beágyazottsága is: a társadalmi középtől felfelé az átlagosnál erősebbek, lefelé viszont gyengébbek.

Medián: nőtt a bizonytalanok tábora

Túlzóak azok a szalagcímek, amelyek félmillió kiábrándult Fidesz-szavazóról írnak a Medián felmérése alapján - mondta az InfoRádiónak a közvélemény-kutató ügyvezetője. Hann Endre szerint háromszázezer emberről van szó, akik nem az ellenzékhez pártoltak át, hanem a bizonytalanokhoz.

A teljes lakosság körében

  • A Fidesz támogatottsága 37 százalékra csökkent,
  • a Jobbik 9,
  • az MSZP 8,
  • a DK 6,
  • az LMP 3 százalékon áll.

A Fidesz-KDNP-nek tehát nem kell különösebben aggódnia az elvesztett szavazók miatt, mert az ő távozásuk megszokott jelenség a kormányzati ciklusok elején, az ellenzék pártjai pedig megközelíteni sem tudják a kormánypártokat, nemhogy megszorítani – fejtette ki Hann Endre.

A Fidesz egyébként a választani tudó biztos szavazók körében egy százalékot erősödött - mutatott rá a Medián ügyvezetője.

Hozzátette: a Jobbik-szavazók lemorzsolódására érdemes figyelni. Fontos szemmel tartani a Mi Hazánk Mozgalmat, mert még csak most alakult meg, de már egy százalékon áll, amit vélhetően a Jobbiktól vett el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×