eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A drónnal készült felvételen az ötödik alkalommal megrendezett Strand Fesztivál helyszíne a zamárdi szabadstrandon 2017. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Ruzsa István

Így finanszírozzák a szabadstrandokat a Balatonon

Már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok – most már ezek megvédésért küzdenek civilek.

„A Balaton kulturális és természeti értékeink közé tartozik. Évtizedek óta sokak számára egyet jelent a szabad fürdőzéssel a természetes partszakaszokon, de 2018-ban már csak húsz településen fürödhetünk belépő nélkül” – idézi a Népszava azt az online petíciót, mely a Közép-Európa legnagyobb tavának szabadstrandjai megőrzéséért indult.

Az aláírásgyűjtés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánosságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, az elkövetkező öt évben nem csökken a jelenleg ingyenesen elérhető partszakaszok száma. Az aláírásgyűjtők szerint a Balaton-törvény 2016-os módosítása lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a szabadstrandokat eladják, és helyén lakóparkok és luxusingatlanok épülhetnek. A lap emlékeztet: két éve Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette:

a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára.

Az idén már csak húsz olyan település maradt a tó körül, ahol vannak ingyenes fürdésre alkalmas partszakaszok, és csupán fél tucat van, ahol kizárólag szabadstrandokat alakított ki az önkormányzat. Utóbbi döntéssel az érintett települések lemondtak a strandfejlesztési pályázaton elnyerhető támogatásokról is, ugyanis

a Magyar Turizmus Zrt. csak megtérülő beruházások finanszírozását segíti.

„Szolgáltatás nincs ingyen” – fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. „Ennek ellenére továbbra sem tervezzük, hogy fizetőssé tesszük a strandjainkat, viszont értelemszerűen elő kell teremtenünk a forrást a fenntartásukhoz, ezért is vezettük be a fizetőparkolást a part mentén” – tette hozzá.

Balatonmáriafürdőn a központi, fizetőstrand mellett hét szabadstrand várja a vendégeket. „A fizetőstrandon értelemszerűen magasabb szintű szolgáltatás nyújtunk” – mondta Galácz György polgármester. A városvezető elmondása szerint a fizetőstrandokból származó évi 12-14 millió forint bevétel fedezi a szabadstrandok fenntartását is.

Örvényesen egyáltalán nincs fizetős partszakasz. „Ha akarnánk, mindössze 220 fős fizetőstrandot tudnánk kialakítani a törvény szerint, így viszont nem érné meg pénztárosokat, takarítókat alkalmazni” – indokolta Huszár Zoltán polgármester. A szabadstrand fenntartását a büfészerződéssel oldották meg: az üzemeltető alacsonyabb bérleti díjat fizet, viszont állja a rezsit és ő nyíratja a füvet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×