eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

Soha nem a védői jogoktól kell félteni a büntetőeljárás sikerét - mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorának a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A Bánáti Jánossal készült beszélgetést is tartalmazó adás csütörtök este nyolc órakor hallható.

Az eljárási szabályok jelentős változást hozhatnak a magyar büntetőeljárási jogi kultúrában – jelentette ki a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János hozzátette, a magyar közvélemény általában nem a védői jogok pártján áll.

„Azt szeretné, ha minél gyorsabban, egyszerűbben a lehető legszigorúbb büntetés szülessen egy büntetőeljárásban.”

Egészen addig, amíg terheltté nem válik valaki – fűzte hozzá Bánáti János. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta, soha nem a védőtől kell félteni a büntetőeljárást.

„A mi nézőpontunk a terhelti jogok minél erősebb, garanciális biztosítása, mert a büntetőeljárástól csak így lehet reálisan elvárni, hogy kevés hibával, valóban a bűnösöket, reálisan szükséges mértékben ítéli el.”

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte, ezért fontos, hogy az új büntetőeljárás a jogi kultúrában is hozzon szemléletváltozást. Bánáti János példaként említette, hogy a magyar jogi kultúrában eddig idegen volt az, hogy az ügyészség és a védelem megegyezés szülessen.

„A törvény ennek sokkal nagyobb teret kíván adni, hiszen lerövidíti a büntetőeljárást, ezáltal költségvetési megtakarítást okoz. A terhelt számára azért előnyös, mert a beismerését valóban honorálhatják és enyhébb büntetést kap, de a sértettnek is jó, mert megfelelő mértékben történik a reparáció.”

A témával részletesen az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi műsora foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×