eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

Soha nem a védői jogoktól kell félteni a büntetőeljárás sikerét - mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorának a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A Bánáti Jánossal készült beszélgetést is tartalmazó adás csütörtök este nyolc órakor hallható.

Az eljárási szabályok jelentős változást hozhatnak a magyar büntetőeljárási jogi kultúrában – jelentette ki a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János hozzátette, a magyar közvélemény általában nem a védői jogok pártján áll.

„Azt szeretné, ha minél gyorsabban, egyszerűbben a lehető legszigorúbb büntetés szülessen egy büntetőeljárásban.”

Egészen addig, amíg terheltté nem válik valaki – fűzte hozzá Bánáti János. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta, soha nem a védőtől kell félteni a büntetőeljárást.

„A mi nézőpontunk a terhelti jogok minél erősebb, garanciális biztosítása, mert a büntetőeljárástól csak így lehet reálisan elvárni, hogy kevés hibával, valóban a bűnösöket, reálisan szükséges mértékben ítéli el.”

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte, ezért fontos, hogy az új büntetőeljárás a jogi kultúrában is hozzon szemléletváltozást. Bánáti János példaként említette, hogy a magyar jogi kultúrában eddig idegen volt az, hogy az ügyészség és a védelem megegyezés szülessen.

„A törvény ennek sokkal nagyobb teret kíván adni, hiszen lerövidíti a büntetőeljárást, ezáltal költségvetési megtakarítást okoz. A terhelt számára azért előnyös, mert a beismerését valóban honorálhatják és enyhébb büntetést kap, de a sértettnek is jó, mert megfelelő mértékben történik a reparáció.”

A témával részletesen az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi műsora foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×