INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

bánáti jános

magyar ügyvédi kamara

paragrafus

büntetőeljárás

Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény

InfoRádió

Soha nem a védői jogoktól kell félteni a büntetőeljárás sikerét - mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorának a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A Bánáti Jánossal készült beszélgetést is tartalmazó adás csütörtök este nyolc órakor hallható.

Az eljárási szabályok jelentős változást hozhatnak a magyar büntetőeljárási jogi kultúrában – jelentette ki a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János hozzátette, a magyar közvélemény általában nem a védői jogok pártján áll.

„Azt szeretné, ha minél gyorsabban, egyszerűbben a lehető legszigorúbb büntetés szülessen egy büntetőeljárásban.”

Egészen addig, amíg terheltté nem válik valaki – fűzte hozzá Bánáti János. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta, soha nem a védőtől kell félteni a büntetőeljárást.

„A mi nézőpontunk a terhelti jogok minél erősebb, garanciális biztosítása, mert a büntetőeljárástól csak így lehet reálisan elvárni, hogy kevés hibával, valóban a bűnösöket, reálisan szükséges mértékben ítéli el.”

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte, ezért fontos, hogy az új büntetőeljárás a jogi kultúrában is hozzon szemléletváltozást. Bánáti János példaként említette, hogy a magyar jogi kultúrában eddig idegen volt az, hogy az ügyészség és a védelem megegyezés szülessen.

„A törvény ennek sokkal nagyobb teret kíván adni, hiszen lerövidíti a büntetőeljárást, ezáltal költségvetési megtakarítást okoz. A terhelt számára azért előnyös, mert a beismerését valóban honorálhatják és enyhébb büntetést kap, de a sértettnek is jó, mert megfelelő mértékben történik a reparáció.”

A témával részletesen az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi műsora foglalkozik.

Kapcsolódó hang

Bánáti János: szemléletváltást hozhat az új büntetőeljárási törvény
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018