eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Friss jelentés: irgalmatlan sok pénzt visz az állam

Friss jelentés: irgalmatlan sok pénzt visz az állam

A hazai jövedelmek közel fele az államkincstárt gazdagítja és a családi kedvezmények területén is rosszul állunk a régióhoz képest, ez derül az OECD jelentéséből - írja a Magyar Nemzet.

Továbbra is dobogós Magyarország az egy munkavállalóra jutó adók és járulékok mértékét tekintve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak mezőnyében.

A szervezet nemrég kiadott, 2016-os számokra támaszkodó összesítése szerint

hazánkban – családi kedvezmények nélkül – a bruttó fizetések 48,2 százaléka landol az államnál.

Ennél magasabb adók csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) vannak.

A régiós országok közül Csehország áll hozzánk a legközelebb – a teljes listán a nyolcadik helyen – átlagosan 43 százalékos adó- és járulékfizetési szinttel, míg Szlovákia a tizenkettedik, 41,5 százalékkal, Lengyelország pedig a huszonharmadik, 35,8 százalékos adóékkel.

A legalacsonyabb, a bruttó jövedelem 21,8 százalékát kitevő kötelezettséggel Svájcban kell számolni Európában, míg az uniós tagországok között Írországban a legkisebb, 27,1 százalékos az adóék - írja a Magyar Nemzet.

Két gyerekkel picit jobb a helyzet

A családi adókedvezményeket tekintve hazánk esetében valamelyest kedvezőbb a kép: ahol a szülők házasok és legalább két gyermekük van, keresetük 33,7 százaléka megy az államnak.

Ezzel az eredménnyel a tizenegyedik helyen áll hazánk, ám a 26 százalékos OECD-átlagtól így is jócskán elmaradunk.

Cseh-, Lengyelország és Szlovákia e téren három-hat százalékponttal áll jobban Magyarországnál.

Más összegek

 Az OECD nemcsak százalékosan, hanem összegszerűen is vizsgálja a kiadásokat: míg egy németországi, svájci vagy belgiumi munkavállaló után 74 ezer dollár (18,9 millió forint) körüli összeg folyt be 2016-ban az államkasszába, addig a visegrádi országokban ennek kevesebb mint fele: Magyarországon 32 930 dollár (8,4 millió forint), Csehországban 34 700, Szlovákiában alig 30 ezer, míg Lengyelországban 31 930 dollár volt az átlagos jövedelmek után fizetendő összeg.

Az OECD-átlag az adóéket illetően 36 százalék, azaz ötvenezer dollár évente.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×