eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brutális bírságot kaphatnak a háztulajdonosok

Brutális bírságot kaphatnak a háztulajdonosok

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. Habár a hatóságok csak július 1-jétől bírságolhatnak, a védekezést már most érdemes elkezdeni.

Jókora gondot okoz az allergiásoknak a parlagfű, egészségügyi kutatások megállapították:

Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre.

Az idén is június elejére várják a gyomnövény megjelenését, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azonban már április 26-án elrendelte az ország teljes külterületére a határszemlék megkezdését.

Jellemzően augusztusban tetőzik a pollenkoncentráció, de a védekezést így sem lehet elég korán elkezdeni - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak július 1-jétől bírságolhat, de a megyei kormányhivatalok munkatársai már most ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent.

Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. 

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben

minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni:

mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Nem árt tudni, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon.

Ha az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is meg kell fizetni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×