eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

80 milliárd forint fejlesztési támogatást kap Pest megye - a nap hírei

Elsőként ipari parkok kialakítására használhatja fel az állami földárverésekből származó bevételeket a kormány. Továbbra is új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlásra. Pozitív visszajelzést kapott a magyar olimpiai pályázat a NOB-tól.

A kormány döntése értelmében 2021-ig 80 milliárd forint fejlesztési támogatást kap Pest megye - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: a kormány foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését. Az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kabinet.

Magyar cégek is bekapcsolódhatnak Egyiptom nagy beruházásaiba, például a Szuezi-csatorna új ágának építésébe, az egyiptomi főváros megújításába, illetve az út- és vasút közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter Kairóban. Varga Mihály elmondta: a két ország ipari kapcsolatának bővítésére elsősorban az egészségiparban, az infokommunikációs szektorban, az élelmiszeriparban, valamint a zöldgazdaság fejlesztésében vannak lehetőségek.

Támogatja Magyarország az OECD törekvését, amellyel a szervezet csökkentené a bevándorlási nyomást Európára - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a párizsi székhelyű fejlesztési szervezet éves miniszteri értekezletének szünetében kijelentette: az OECD rugalmasabbá tenné a nemzetközi kereskedelmet, egyúttal szorgalmazza a fejlesztési források feltételekhez kötött felhasználását.

Módosításokat kezdeményez a jövő évi adótörvényeken a parlament törvényalkotási bizottsága. A testület olyan javaslatot szavazott meg, amely egyértelműsíti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. Egy a kormánypártok által beterjesztett módosító tervezet lehetőséget adhat az önkormányzatoknak arra, hogy akár 400 forintos idegenforgalmi adót is kivethessenek az eddigi 300 helyett.

Továbbra is új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlás megoldására. Az erről szóló előterjesztésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A javaslatban az is szerepel, hogy ha a kormány nem ad pénzügyi garanciát a járműpótlásra, akkor a főváros nem tudja támogatni a szolgáltatás megrendelését.

Jól halad a megyei jogú városokat a gyorsforgalmi úthálózatba bekapcsoló program végrehajtása - közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Tasó László elmondta: az október végéig kiírt, 112 milliárd forint értékű közbeszerzés alapján már minden szerződést megkötöttek.

Kedden kezdi tárgyalni a kormány betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazása ellen benyújtott indítványokat az Alkotmánybíróság. Bitskey Botond, a testület főtitkára elmondta: két ügyben 4 indítvány lesz napirenden. Az egyiken a parlament népszavazást elrendelő határozata ellen benyújtott 3 indítvány, a másikon a Kúria népszavazásra feltett kérdések megengedhetőségéről szóló döntése ellen benyújtott alkotmányjogi panasz szerepel.

Pozitív visszajelzést kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott magyar pályázat. A NOB azok után tette közzé első értékelését, hogy a négy kandidáló városról, Budapestről, Rómáról, Párizsról és Los Angelesről meghallgatta az értékelő bizottság jelentését. Fürjes Balázs a budapesti pályázat vezetője hangsúlyozta: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyértelműen jelezte, hogy Budapest kitűnően alkalmas az olimpiára.

Legalább ötven százalékos szakdolgozói béremelést remél a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: várhatóan a jövő héten lezárulhatnak az egyeztetések a szaktárcával a bérrendezésről. Hozzátette: kevés az orvos, de a legnagyobb gondot a szakdolgozó-hiány jelenti, ami egyes térségekben már most a betegbiztonságot veszélyezteti.

Az Európai Bizottság szerint kizárólag a legvégső esetben helyénvaló betiltani olyan közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásokat, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber. A brüsszeli testület által kiadott állásfoglalás hangsúlyozza: a tagállamoknak törekedniük kell arra, hogy különbséget tegyenek a szolgáltatásokat alkalmi jelleggel nyújtó magánszemélyek és a hivatásos minőségben eljáró szolgáltatók között.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×