eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Az önkormányzatok 30 milliárd forint támogatáshoz juthatnak - lapszemle

Két pályázaton újabb, csaknem 30 milliárd forint támogatáshoz juthatnak az önkormányzatok, tudta meg a Magyar Idők. Saját minősítési rendszert vezetett be az 1100 tagot számláló Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete - írta a Népszabadság.

Két pályázaton újabb, csaknem 30 milliárd forint támogatáshoz juthatnak az önkormányzatok, tudta meg a Magyar Idők. Ebből minimum 12,5 milliárdot, maximálisan akár 22,5 milliárd forintot az adósságkonszolidációból kimaradt települések kaphatnak meg. Ezzel folytatódik – és várhatóan idén be is fejeződik – az érintett önkormányzatok jutalmazása, ezúttal valamennyien pályázhatnak támogatásra.

Saját minősítési rendszert vezetett be az 1100 tagot számláló Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete - írta a Népszabadság. A lépést a lapnak Zara László elnök azzal magyarázta, hogy nem tudni, napirenden van-e még az adótanácsadók és könyvelők ellenőrzésére tervezett közfelügyeleti hatóság megalakítása.

A Magyar Nemzet szerint többszörösére nőtt az igény a gázspray-k iránt Körmend környékén, miután tegnap megérkezett a menekültek első csoportja a körmendi nyitott sátortáborba. A helyi Tescóban pedig állítólag arra kérték a női dolgozókat, hogy kerüljék a kirívó öltözetet. A sátortábor feltöltése folyamatos, a városba katonák is érkeztek. Közben az osztrák határnál egyre szigorúbb az ellenőrzés.

A Népszabadság arról ír, hogy az öt évvel ezelőttinél 30 ezer diákkal kevesebb érettségizik az idén. Ennek legfőbb oka a demográfiai helyzet, azonban a lap szerint a közoktatási reformok és a felsőoktatás beszűkölése is okolható ezért.

A Magyar Idők úgy tudja: az egészségügyi államtitkárság elvetette a fővárosi szuperkórház tervét, helyette inkább a rossz állapotú budai intézmények felújítására költene.

Sokkal jobban keresnek a versenyszférában dolgozók, mint a költségvetési intézmények vagy a civil szektor munkavállalói – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A bérek közötti különbségek mindhárom területen nagyban függnek attól, hogy milyen végzettségűek az alkalmazottak: a versenyszférában dolgozó diplomások átlagosan havi bruttó 600 ezer forintot vihetnek haza, ez az összeg 4,2-szerese az általános iskolát el nem végzettek fizetésének, s duplája a középfokú végzettségűek bérének.

A Portfólio úgy tudja: a kormány előzetes tervei szerint Magyarország jövőre is megpróbálja forintból finanszírozni lejáró devizaadósságát. Az is látszik, hogy a büdzsében egyre erősebben megjelenik az utóbbi évek jelentős hozamcsökkenésének hatása, majdnem tíz év után sikerülhet a lélektani 1000 milliárd forintos szint alá csökkenteni a bruttó kamatkiadásokat.

A múlt héten született egy kormányhatározat, mely szerint a terrorellenes cselekvési programra 56 milliárd forintot szán a kormány. Ez egy idei plusz pénz lenne a titkosszolgálatok, honvédség és terrorelhárítás számára. Ez az összeg a szolgálatok egy részénél a tervezett büdzsé megduplázását jelenti. Részletek a 9 óra után kezdődő üzleti reggeli című műsorunkban.

Bár most vasárnap a legtöbb bolt zárva tartott a munka ünnepe miatt, a nagy áruházláncok jövő hétvégétől már úgy lesznek nyitva, mintha nem is vezették volna be a vasárnapi boltzárat tavaly márciusában. A Pénzcentrum megkérdezte őket, hogy hogyan készülnek a májusi hétvégékre, és milyen akciókkal várják a visszatérő vásárlókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×